Daha İyi Öğrenmenin En Anlaşılır Yolu – S.O.D.T.İ. Tekniği

Eğitim ve öğrenme ihtiyacı, insanlığın en temel gereksinimleri arasındadır. İnsanın kendini geliştirebilmesi, belirlediği hedeflere ulaşabilmesi ve hem kendine hem de insanlığa faydalı bir birey haline gelebilmesi, öğrenme ile mümkün hale gelir. Ancak öğrenme, herkes için aynı derecede kolay olmayabilir. Başlı başına bir bilim konusu olan eğitimde, verimliliği artırmak ve öğrenmeyi kolaylaştırmak adına zaman içerisinde geliştirilmiş olan pek çok yöntem mevcut. Genel olarak öğrenme teknikleri olarak adlandırılan bu teknikler ile daha az zaman harcayarak daha fazla öğrenebilmek mümkün. S.O.D.T.İ Tekniği de bu öğrenme tekniklerinden biri.

Öğrenme Tekniği Nedir?

Yaşanan olaylar ya da çeşitli yöntemler ile farklı kaynaklardan edinilen bilgi ve deneyimler, öğrenme olarak tanımlanabilir. Bir davranışın öğrenme sayılabilmesi, bireyin yaşantısında ve davranışlarında değişiklik yaratmasına bağlıdır. Öğrenme teknikleri ise davranışları değiştirecek olan bu bilgi ve deneyimlerin daha verimli bir şekilde öğrenilmesine olanak tanıyan yöntemlerdir. Genellikle uzun süren bilimsel araştırmaların sonucunda ortaya çıkan bu teknikler, insanın kısa ömründe daha fazla bilgi sahibi olabilmesi için en iyi seçenektir.

Öğrenme Tekniği Nasıl Geliştirilir?

Öğrenmede üst düzey verimlilik yakalayabilmek için, kolay öğrenme teknikleri ile öğrenmenin geliştirilmesi gerekir. Öğrenme tekniği geliştirmenin bazı püf noktaları bulunur. Bu püf noktalardan bazılarını şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

  • Öğrenmeye Hazır Olmak: En iyi öğrenme tekniği bile, öğrenmeye açık olmayan bir insan üzerinde herhangi bir etki yaratmaz. Eğitim, ancak bireyin istekli katılımı olursa başarıya ulaşır. 
  • Öz Tanıma: Her insan farklı şekillerde öğrenme eğilimi gösterir. Kimileri görsel, kimileri işitsel, kimileri de her ikisinin bir arada olduğu öğrenme yöntemleri ile daha iyi öğrenir. Bu yüzden de bireyin, eğitime başlamadan önce kendini tanıması gerekir. 
  • Akıldaki Sorulara Odaklanma: Öğrenmenin kalıcı hale gelebilmesi adına, sorarak öğrenme de büyük önem taşır. Bu noktada birey, mümkün olması halinde doğrudan eğitmene, bu olanak yoksa da internete danışarak aklındaki soru işaretlerini giderebilir. 

Programlı Olmak: Hangi öğrenme teknikleri uygulanırsa uygulansın, bireyin bir program çerçevesinde çalışmadığı sürece, başarıya ulaşması mümkün olmaz. Programlı bir şekilde çalışarak, öğrenme tekniklerinden daha yüksek verim sağlanabilir.

S.O.D.T.İ. Tekniği Nedir?

Öğrenmeyi kolaylaştırmak ve öğrenimde verimliliği sağlayabilmek adına başvurulabilecek pek çok yöntem ve teknik var. S.O.D.T.İ. Tekniği’de bu teknikler arasında önemli bir yere sahip.

Beş aşamadan oluşan bu tekniğin S harfi ile temsil edilen ilk adımı sevmek. Bir şeyin daha iyi öğrenilebilmesi için o şeyin sevilmesi, öğrenmeyi daha kolay hale getirir. Tekniğin ikinci harfi olan O ise okumaya denk geliyor. Bilgiye erişimin vazgeçilmez adımı olan okuma olmadan, gerçek bir öğrenme mümkün değil.

S.O.D.T.İ. tekniğinin üçüncü aşaması ise denemek. Pes etmeden sürekli denemek hem öğrenmenin pekişmesi hem de verimli hale gelebilmesi adına önemlidir.

T harfi ile ifade edilen dördüncü aşama ise tekrar etme anlamına gelir. Kolay öğrenilen bir bilgi, aynı şekilde kolayca unutulabilir. Bilgiyi kalıcı hale getirmenin yolu ise sıkça tekrardan geçer.

Tekniğin son aşaması ise izlemek. Yani yapılan işin sonuçlarını gözlemlemek, alınan sonuçları görmeye çalışmak. Özetle bu tekniği; sev, oku, dene, tekrar et ve izle şeklinde beş kelime ile ifade edebilmek mümkün. S.O.D.T.İ. Tekniği tüm konularda uygulanabilir bir tekniktir. TYT, AYT ve LGS sınavlarına hazırlanan arkadaşlarımız bu tekniği kullanarak daha etkili ve kalıcı öğrenebilirler.

Daha Çok Çalışmak Mı? Daha Doğru Çalışmak Mı?

Öğrenmeye daha fazla zaman ayırmasına rağmen, bunun tam aksini yapan bireylerden daha başarısız olan pek çok insanla karşılaşmak mümkün. İstikrarlı çalışmak, öğrenme başarısı adına oldukça önemli. Ancak doğru yöntem ve öğrenme teknikleri olmadan bir şeylerin üstesinden gelebilmek oldukça zor. Bu yüzden de çok çalışmaktan ziyade, doğru çalışmaya odaklanmak gerekli. Doğru öğrenme teknikleri ile kendine güvenini yeniden kazanan öğrenci üzerinde matematik korkusu kalmayacaktır. 
Edunette web sitesine gelerek ihtiyacınız olan dersi ve öğretmenini tespit ederek tek tıkla üye olup, hemen birebir online özel ders almaya başlayabilirsiniz.

Arkadaşlarınla paylaş

One comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir