Üniversite sınavı TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) ve AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) sınavlarından oluşan 2 aşamalı bir sınavdır. Tüm katılımcılar mutlaka TYT sınavı olan temel yeterlilik sınavına katılır. TYT sınavı üniversite sınavının 1. oturum sınavıdır. Bu sınav herkesin katıldığı ilk basamak sınavıdır. 2. oturum olan AYT sınavında alan sınavları bulunur. Bu alanlar eşit ağırlık bölümü, sayısal bölümü ve yabancı dil bölümleridir. Herkes kendi hayallerine ve yeteneklerine göre bu alanları seçer ve çalışmalarını alanda yer alan dersler doğrultusunda sürdürür. Peki, alanlar içinde hangi dersler bulunur? Hangi dersten kaç soru çıkmaktadır? Sınav içerisinde bulunan her dersten soru çözmek zorunlu mudur? Tüm bu soruların yanıtlarını öğrenmek ve üniversite sınavı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Alanlar İçinde Hangi Dersler Bulunmaktadır?
Alan Yeterlilik Testi (AYT) üniversitelere gitme hayali olan öğrencilerin girmesi gereken ikinci oturum sınavı olarak karşımıza çıkmaktadır. TYT (Temel Yeterlilik Testi) puanları iki yıllık üniversitelere girmek isteyenler için yeterli olur ancak 4 yıllık üniversiteleri hedefleyenler AYT oturumuna katılmak durumundadır.
- Matematik
- Geometri
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji
- Edebiyat
- Coğrafya
- Coğrafya 2
- Tarih
- Felsefe Grubu
- Din Kültürü
Bölümler | Bölüm Tercihine Göre Dersler |
Sayısal | Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji |
Eşit Ağırlık | Matematik, Geometri, Edebiyat, Coğrafya, Tarih |
Sözel | Edebiyat, Coğrafya, Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü |
Hangi Dersten Kaç Soru Çıkmaktadır?
Temel Yeterlilik Testi; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler sorularından oluşan bir testtir. Öğrencilerin temel yeterliliklerini ölçmek amacı ile yapılır. TYT sınav sonucu tek bir puan türünden hesaplanır ve yapılan hesaplamalar sonucunda öğrencilerin AYT sınavına girilebilmesi için TYT sınavından en az 150 puan alması beklenir.
TYT sınavında 120 soru bulunmaktadır. Bu soruların dağılımı şu şekildedir; 20 fen bilimleri, 20 sosyal bilimler, 40 Türkçe ve 40 matematik sorusu sorulur.
AYT sınavında ise toplam 180 soru bulunmaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı 24 Sosyal Bilimler-1 Testinde tarih 6 soru, coğrafya 10 olmak üzere toplamda 16 soru bulunur. Edebiyat ve Sosyal Bilimler toplamında 40 soru vardır. Sosyal Bilimler-2 Testi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve ek olarak Felsefe Grubu soruları olmak üzere toplamda 40 soru vardır. Matematik Testinde toplam 40 soru bulunur. Fen Bilimleri Testi de Fizik 14 soru, Kimya 13 soru, Biyoloji 13 soru olmak üzere toplam 40 soruyu içerir.
Sınav İçerisinde Bulunan Her Dersten Soru Çözmek Zorunlu Mu?
Öğrencilerin puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 ya da daha fazla ham puan almaları gerekmektedir. Sadece bu koşulları sağlayan adaylar için üniversite sınavı puanı hesaplanacaktır. Sınav içerisinde bulunan her dersten soru çözmek zorunlu değil ancak Türkçe ve Temel Matematik derslerinden zorunludur, diyebiliriz.
Edunette ekibi olarak sizlere daha iyi bir hizmet verebilmek için çalışmalarımızı tüm hızı ile sürdürmekteyiz. Online eğitimde maksimum kalite ve verimlilik hedefiyle yola çıktığımız bu süreçte, öğrencilerle alanda en iyi eğitmenleri buluşturuyoruz. Öğrencilerin daha iyi bir geleceğe ulaşması ve kendi potansiyellerini en iyi şekilde yansıtabilmeleri için onlara en iyi eğitimi verebilmek için çalışmaktayız. Siz de ekibimize dahil olarak Türkiye’nin en özgün online eğitim platformu olan Edunette ile tanışabilirsiniz. Eğitim ile ilgili olan aklınıza takılan soruların yanıtlarını bulabilmek için iletişim kanallarımızdan bir tanesini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Edunette web sitesini ziyaret ederek indirimli eğitim paketlerimizden birini seçip tek tıkla derslere başlayabilirsiniz.