LGS Nedir? Tam Kapsamlı LGS Sınavı Rehberi

LGS Nedir? LGS Başvurusu Nasıl Yapılır? 2024 LGS Sınavı Ne Zaman? LGS'de Hangi Dersler Var? LGS'de Derslere Göre Konu ve Soru Dağılımı Nasıldır? LGS Detaylı Rehberi!

Her yıl milyonlarca öğrencinin katıldığı LGS sınavı iyi bir lise eğitimi almak isteyenlerin girmeleri gereken merkezi sınavlardan biridir. Adayların mantık ve muhakeme yetenekleri ile temel bilgilerinin test edildiği bu sınav hakkında merak edilenler de oldukça fazladır.

LGS Nedir?

LGS nedir sorusu; adrese dayalı kayıt sisteminin dışında, daha nitelikli liselere yerleşmek isteyen öğrencilerin girmiş oldukları merkezi bir sınav olarak yanıtlanabilir.

Geçmişte, liseye geçişte geçerli olan TEOG sınavında, her öğrencinin sınava girmesi zorunlu bir durumdu. LGS sistemi ile birlikte bu zorunluluk ortadan kalktı. Bu sınava girmeden de adrese dayalı olarak çeşitli liselere kayıt yaptırabilmek mümkün. Ancak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve çeşitli proje liselerine girebilmek için LGS sınavına katılmak ve  iyi bir puan almak şart.

LGS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Liselere giriş sınavı için başvuru yapmak isteyen adaylar, bu işlemlerini e-okul sistemi üzerinden gerçekleştirebilirler. Basit birkaç aşamadan oluşan başvuruların, sonrasında okul müdürlerine de onaylatılması gerekir. Ayrıca başvuru sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşan katılımcılar okul müdürlüklerinden destek alabilir.

LGS Sınavı Ne Zaman Yapılır?

LGS sınavı ne zaman sorusuna kesin bir yanıt verebilmek mümkün değil. Zira bu sınav her yıl farklı tarihlerde yapılır. Sınavda sekizinci sınıf müfredatı baz alındığı için, ilgili eğitim öğretim döneminin bitmiş olması ya da son haftalarında olunması gerekir. Sınav başvuruları genellikle Nisan ayında alınır ve sınav da eğitim yılının bitimine yakın ya da bittikten sonra gerçekleştirilir.

2024 LGS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

2024 yılı için LGS sınavı 2 Haziran tarihinde yapılacak. İki oturum halinde gerçekleştirilecek olan sınavın ilk oturumu 09:30’da; ikinci oturum ise 11:30’da başlayacak.

LGS Sınavı Nasıl Yapılır?

Liselere Geçiş Sınavı, sekizinci sınıf eğitim müfredatı doğrultusunda, iki oturum olarak yapılır. İlk oturumda öğrencilere sözel alandan 50 soru yöneltilir. İkinci oturumda ise sayısal derslerden 40 sorunun çözülmesi beklenir. Sözel bölüm için 75 dakika, sayısal bölüm için de 80 dakika süre verilir. Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürür. Bu yüzden cevabından emin olunmayan soruların boş bırakılması önerilir.

Sınav AşamasıSoru SayısıSınav Süresi
1. Sınav50 Soru75 Dakika
2. Sınav40 Soru80 Dakika

LGS’de Hangi Dersler Var?

LGS sınavı temelde sözel ve sayısal dersler olmak üzere iki farklı ders grubunda yer alan derslerden oluşur. Öğrencilere bu alanlardan toplamda 90 soru sorulur.

LGS 1. Oturumda Çıkan Dersler

LGS sınavının birinci oturumunda yer alan dersler aşağıdaki gibidir: 

  • Türkçe
  • T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 
  • İngilizce 

LGS 2. Oturumda Çıkan Dersler

LGS sınavının ikinci oturumunda soru çıkan dersler aşağıdaki gibidir: 

  • Matematik 
  • Fen Bilimleri 

LGS’de Derslere Göre Konu ve Soru Dağılımı

LGS sınavında yer alan derslerin konu dağılımı yıldan yıla değişiklik gösterir. Bazı yıllarda çok soru çıkan konulardan, sonraki yıllarda daha soru gelebilir ya da hiç soru çıkmayabilir. Yine de genel olarak ortalama soru dağılımlarını bilmek, öğrencilerin daha iyi bir çalışma stratejisi oluşturabilmelerine yardımcı olur.

LGS’de Çıkan Türkçe Soruları Konu Dağılımı

Katsayı ağırlığı bakımından LGS sınavının en önemli dersleri arasında yer alan Türkçe dersi için son 3 yılın konu dağılımı aşağıdaki tabloda görülebilir:

Konu2020202120222023
Sözcükte Anlam1222
Cümlede Anlam2213
Sözel Mantık7454
Parçada Anlam41068
Söz Sanatları1
Metin Türleri21
Noktalama İşaretleri111
Yazım Kuralları111
Fiilimsiler11
Cümlenin Ögeleri11

LGS’de Çıkan Matematik Soruları Konu Dağılımı

LGS sınavının en önemli iki dersinden biri olan matematik için de son 3 yılın konuları ve soru dağılımları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Konu2020202120222023
Çarpanlar ve Katlar3314
Üslü İfadeler4323
Kareköklü İfadeler3235
Veri Analizi3212
Olasılık3112
Cebirsel İfadeler4224

LGS İngilizce Soruları Konu Dağılımı

LGS sınavının sözel oturumunda yer alan İngilizce dersi için de soru dağılımları her yıl değişiklik gösterir. Son yılların konuları ve soru dağılımları aşağıdaki tablodaki gibidir:

Konu2020202120222023
Friendship2124
Teen Life211
In the Kitchen2212
On the Phone2112
The internet2112

LGS’de Çıkan Fen Bilimleri Soruları Konu Dağılımı

Fen Bilimleri alanı, LGS sınavı için önem arz eden dersler arasında yer alır. Bu derse ait son 3 yılın konu ve soru dağılımları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Konu2020202120222023
Mevsimler ve İklim3213
DNA ve Genetik Kod8548
Basınç5225
Madde ve Endüstri4554

LGS’de Çıkan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Soruları Konu Dağılımı

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi, LGS sınavının ilk oturumunda bulunur. Bu dersin konu ve soru dağılımları da aşağıdaki gibidir:

Konu2020202120222023
Bir Kahraman Doğuyor3113
Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar4224
Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm2223

LGS Din Kültürü Soruları Konu Dağılımı

LGS’nin sözel kısmında öğrencilerin karşısına çıkan son ders olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için de son 2 yılın çıkmış konuları şu şekilde sıralanabilir:

Konu2020202120222023
Kader İnancı134
Zekât ve Sadaka3323
Din ve Hayat343
Hz. Muhammed’in Örnekliği31
Kur’an-ı Kerim ve Özellikleri21

LGS Sınavının Geçersiz Sayılacağı Durumlar Nelerdir?

Merkezi bir sınav olan LGS sınavı belirli şartlar ve kurallar doğrultusunda gerçekleştirilir. Bu şartların sağlanmaması ya da kuralların ihlal edilmesi sınavın geçersiz sayılmasına neden olur. LGS sınavının geçersiz sayılacağı durumları şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

  • Öğrencinin başvuru şartlarını taşımadığı halde sınava girmesi,
  • Cevap kağıdının sınav zarfından çıkmaması ya da hasarlı olarak çıkması,
  • Sınav esnasında geçerli bir kimlik belgesinin ibraz edilememesi, 
  • Başka birine ait sınav evrakının ya da kimlik belgesinin kullanılması,
  • Başkasının yerine sınava girilmesi.

LGS Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

İyi bir lisede eğitim almak ve akademik hayata geçebilmek adına daha sağlam temeller atmak için LGS sınavına iyi çalışmak son derece önemli. Öğrenciler bu sınava çoğu zaman okulda öğrendiklerine ek olarak, evde bireysel çaba göstererek hazırlanır. Bu aşamada Milli Eğitim Bakanlığı Destek Materyalleri ve EBA dan faydalanan öğrenciler de vardır. Ancak bu genellikle yeterli olmaz. Bu noktada en doğru seçenek profesyonel öğretmenlerden dersler almaktır. Bu sınava hazırlanırken LGS çıkmış sorular ve cevap anahtarı üzerinde çalışmayı unutmamalısınız!
Edunette LGS sınavına girecek öğrencilerin en büyük yardımcısıdır. Alanında uzman eğitmenler eşliğinde, ev konforunda LGS sınava hazırlanmak isteyen öğrenciler için büyük bir çeşitlilik sunan Edunette ile siz de hayallerinize kavuşabilirsiniz.

Arkadaşlarınla paylaş

2 Comments

Comments are closed.