YKS Nedir? Detaylı YKS Rehberi

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), Türkiye’de yükseköğretime geçiş için yapılan bir sınav sistemidir. Bu sınav, üniversiteye girmek isteyen adayların bilgi ve yeteneklerini ölçmek amacıyla ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenir.

YKS Açılımı Nedir?

Ülkemizde 2018 yılından beri uygulanan YKS sınavının açılımı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ dır. Her yıl yapılan ve tekrar tekrar girilebilen YKS sınavı üniversite hayali olan her yaştan bireyin katılımına olanak tanır.

YKS Oturumları Nelerdir?

Yılda bir kez düzenlenen YKS sınavı, üç farklı oturumda gerçekleştirilir. Sınavın ilk oturumu olan TYT, tüm adaylar için zorunluluk arz eder. AYT ve YDT (Yabancı Dil Testi) oturumlarına ise isteğe bağlı olarak girilir.

TYT – Temel Yeterlilik Testi

Temel Yeterlilik Testi ya da kısa adıyla TYT oturumu, YKS sınavının ilk ve zorunlu olan oturumudur. Ön lisans programlarına giriş yapabilmek için bu oturuma katılmak yeterli olur. İlk oturumda adaylara Türkçe, temel matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarından toplamda 120 soru yöneltilir. Bu sorular için toplam 165 dakika zaman tanınır.

Ders AdıSoru Sayısı
Türkçe40 Soru
Matematik40 Soru
Sosyal Bilimler20 Soru
Fen Bilimleri20 Soru
TYT Temel Yeterlilik Testi Dersler ve Soru Sayılar

AYT – Alan Yeterlilik Testi

YKS sınavının ikinci oturumu olan AYT testine, dört yıllık lisans programlarında eğitim almak isteyen adaylar katılır. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hesaplanabilmesi için, bu oturuma girilmesi gerekir. Bu testte adaylara toplamda 160 soru sorulur ve cevaplanması için 180 dakika süre verilir. AYT oturumundaki dersler ve soru sayıları aşağıdaki gibidir:

Ders AdıSoru Sayısı
Türk Dili ve Edebiyatı40 Soru
Sosyal Bilimler40 Soru
Fen Bilimleri40 Soru
Matematik40 Soru
AYT Alan Yeterlilik Testi Dersler ve Soru Sayılar

İlginizi Çekebilir : YKS Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarları (2018 – 2024)

YDT – Yabancı Dil Yeterlilik Testi

YDT yani Yabancı Dil Testi, YKS sınavının son oturumudur ve dil puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adayların bu teste katılmaları gerekir. Toplamda 80 sorunun yer aldığı bu testte öğrencilere 120 dakika zaman tanınır. YDT sınavı ;

  • Almanca,
  • Fransızca,
  • İngilizce,
  • Rusça,
  • Arapça,

olmak üzere beş farklı dilde yapılır.

YKS Başvurusu Nasıl Yapılır?

YKS’ye nasıl başvurulur sorusuna yanıt arayanlar için söylemek gerekirse, öncelikle sınav başvurularının online ortamda ve fiziki başvuru merkezlerinde olmak üzere iki şekilde yapılabildiğinin bilinmesi önem taşır.

Online olarak ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden başvuru yapmak isteyen adayların, öncesinde bu sisteme girişte kullanacakları parolayı almaları gerekir. Parola alma işlemleri ise e devlet üzerinden yapılabilir.


İster online ister fiziki olarak başvuru yapılacak olsun, ilk olarak sınav ücretinin ödenmelidir. YKS sınavı ücreti, girilecek oturumlara göre farklılık gösterir ve her yıl yeniden belirlenir. Adaylar, girmek istedikleri her oturum için ayrı ayrı ödeme yaparlar. Ödemeler, ÖSYM formunda belirtilen banka kanalları üzerinden ya da ÖSYM web sitesinde yer alan “ödemeler” sekmesinden gerçekleştirilebilir.

YKS Sınavı Ne Zaman Yapılır?

YKS için kesin bir takvim belirtmek doğru olmaz. Zira bu sınavın takvimi, her yıl yeniden planlanır ve değişiklik gösterir. Sınav çoğu zaman eğitim öğretim yılının son haftalarında ya da sonrasında gerçekleştirilir.

2024 YKS Sınavı Ne Zaman?

2024 yılı için YKS planlaması aşağıdaki gibidir:

Sınavın AdıEtapSınav Tarihi
2024-YKS1. Oturum (TYT)08.06.2024
2024-YKS2. Oturum (AYT)09.06.2024
2024-YKS3. Oturum (YDT)09.06.2024
2024 YKS Sınav Tarihleri

YKS Tercihleri Ne Zaman Yapılır?

YKS tercihleri her yıl sınavın sonuçları açıklandıktan sonra yapılır. Öğrenciler aldıkları puana göre hedefledikleri yükseköğretim kurumlarını tercih listelerine yazarlar. Tercih sonuçları açıklandıktan sonra ise kazanılan üniversite ve bölümler için kayıt süreci başlar.

YKS Başvuru Ücreti Nedir?

YKS sınav ücreti, her yıl değişiklik gösterir. Bu yüzden de kesin bir rakamdan söz edilemez. 2024 yılında her bir oturum için 295 TL olacak şekilde belirlenmiştir.

YKS Sınavına Kimler Girebilir?

YKS’ye kimler girebilir sorusu, bu sınava başvurmayı düşünen adayların en çok merak ettikleri hususlardan biri. Kısaca belirtmek gerekirse, ortaöğretimden örgün ya da açık öğretim yoluyla mezun olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu sınava başvurabilir. Mezuna kalanlar, halihazırda üniversite öğrencisi olanlar ya da üniversite mezunu olanlar da YKS’ye girebilirler. 

Ortaöğretimini yurtdışında tamamlamış olan kişiler, KKTC ve Bulgaristan üzerinden göç yoluyla gelen Türk soylu bireyler de YKS sınavı için başvuruda bulunabilirler. Durumları sınav şartlarına uygun olan yabancı ülke vatandaşları ile herhangi bir vatandaşlığı olmayan öğrenciler de bu sınava başvurma hakkına sahiptir. 

YKS Sınavı Hangi Puan Türlerine Göre Değerlendirilir?

Yalnızca TYT sınavına giren adaylar için TYT puanı hesaplanır ve bu puan ile 2 yıllık ön lisans programlarına yerleşmeleri sağlanır. AYT sınavına giren adaylarda ise sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere üç farklı puan türü değerlendirmesi yapılır. Bunlar SÖZ, EA ve SAY kısaltmaları ile temsil edilir. 

Her üç puan türü de üniversitelerin 4 yıl ve üzeri eğitim veren lisans programlarına yerleşmek için kullanılır. Son olarak da YDT oturumuna katılan adayların yabancı dil puanı hesaplanır. Bu puan da yabancı dilde eğitim veren programları tercih etmeye yarar.

YKS Sınavına Nasıl Çalışılır? Edunette’nin Farkı Nedir?

Her yıl milyonlarca adayın katıldığı YKS sınavı doğru strateji ve istikrarlı çalışma ile rahatlıkla aşılabilir. TYT Sınavına hazırlık ve AYT Sınavına hazırlık yaparken öğrenciler evlerinde, okulda öğrendikleri bilgileri tekrar ederek çalışıp başarılı olabileceklerini düşünürler.

Bireysel çalışma çoğu zaman yeterli olmaz. Bunun yanında profesyonel bir programa da ihtiyaç duyulur. Edunette ile YKS 3. Oturumu olan YDT (Yabancı Dil Testi)’ne de rahatlıkla hazırlanabilirsiniz? Profesyonel İngilizce ve Almanca öğretmenlerimizi keşfedip, istediğiniz öğretmenden, dilediğiniz zamanda hazırlığa başlayın!

Sınavlara hazırlıkta çıkmış sorulara çalışmak çok önemlidir. Bu nedenle geçmiş yıllarda çıkmış sorulara çalışmayı unutmamalısınız.

Alanında uzman onlarca öğretmeni, YKS ve diğer merkezi sınavlara hazırlanan adaylarla buluşturan Edunette, profesyonel destek arayanların ve başarıyı kovalayanların en büyük yardımcısıdır. Edunette uzmanlarının özgün olarak geliştirdikleri çalışma programları ve her zaman her yerde eğitim alabilme olanağı ile siz de YKS’de hayal ettiğiniz puana ulaşabilirsiniz. 

Sınava günler kala eksik konularınızı tamamlamayı unutmayın! Eksik konularınızı tamamlamak için Edunette web sitesini ziyaret edip, istediğinizi öğretmeni seçip size uygun paketlerimiz ile üye olabilirsiniz!

Arkadaşlarınla paylaş

6 Comments

  1. […] Yükseköğretim Kurumları Sınavı‘ nın (YKS) kapısında duran öğrenciler ve veliler için, online AYT hazırlık kursları, farklı bir deneyimin başlangıcıdır. AYT sınavına yönelik nitelikli bir hazırlık kursu, matematik, fizik, kimya gibi kritik derslerde en iyisini sunmalıdır. Edunette, online AYT hazırlık konusunda seçkin bir isimdir ve birebir online AYT hazırlık dersleriyle öğrencilere rehberlik eder. […]

  2. […] Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), üniversiteye giriş yolundaki ilk adımdır. Bu kritik sınavda başarı, öğrencilerin akademik hedeflerini belirleyebilmeleri için hayati öneme sahiptir. Edunette Online TYT Hazırlık Kursu, TYT hazırlığı konusundaki en güvenilir kaynaktır. YKS’de başarı elde etmek ve TYT’ye hazırlanmak için Edunette kursları her zaman faydalıdır. Branşında uzman öğretmenlerimiz, TYT sınavına yönelik özel dersler sunar. Online TYT hazırlık kursları, esneklik ve erişilebilirlik sağlar. Öğrencilere birebir online TYT hazırlık desteği sunarak, eksikliklerini gidermelerine yardımcı olur. Edunette ile TYT’ye hazırlık, etkili, kişiselleştirilmiş ve güvenilir bir deneyim haline gelir. […]

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir