Stres Nedir?

Stres nedir sorusuna verilebilecek en etkili cevap; bireyin ruhsal ve fiziksel sağlığının sınırlarının zorlanması durumunda ortaya çıkan genellikle psikolojik olduğu düşünülse de aslında fizyopsikolojik bir tepkidir. Çünkü stres sonucunda vücut, sınırların zorlanmasına bağlı olarak kendini korumak amacı ile bir tepki gösterecektir.

Sınava sayılı günler kala birçok öğrenci çoğu zaman olumsuz düşüncelere kapılarak odaklanma sorunu, çalışma isteksizliği, kendini kötü hissetme gibi duygular hissedebilir. Aslında bu durumun temel nedeni olumsuz düşüncelere bağlı olarak öğrencide gelişen stres durumudur. Sınav stresi ile mücadele eden öğrenciler için stresle başa çıkmak, stresin sınav üzerindeki etkisini en aza indirebilmek açısından son derece önemlidir. Aksi halde stres ve stresin neden olduğu bazı durumlar öğrencinin sınavda başarısız olmasına neden olabilir. 

Stresin Zararları Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre günümüzde insanların sahip olduğu stres seviyesi son zamanların en yüksek seviyelerinde tespit edilmektedir. Birçok kişiye göre stresin nedenleri farklılık gösterse de aşırı stresin her insan için birçok zararı bulunmaktadır. Stres ile başa çıkmak bu yüzden ayrı bir önem taşımaktadır. Stresin zararlarına kısaca göz atacak olursak;

  • Strese bağlı olarak ortaya çıkan endişe, kaygı ve huzursuzluk hissi,
  • Odaklanma sorunu,
  • Sinirli ve agresif ruh hali, 
  • Duygularda kontrol sağlamada güçlük çekme,
  • Kan basıncının artmasından dolayı kalpte çarpıntı hissi,
  • Ellerde terleme,
  • Aşırı uyuma ya da uykusuzluk gibi uyku düzeninde bozulmalar,
  • Depresif hissetme,
  • Stress başarı olgusunun düşmanıdır. Stresli bireylerin başarılı olması çok zordur. 

Bütün bunlar stresin zararlarından bazılarıdır. Stresin şiddetini daha da arttırdığı durumlarda daha ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. 

Stresle Nasıl Baş Edilir?

Stres ile başa çıkmak stresin hayatımızda neden olabileceği sonuçları engellemek açısından son derece önemlidir. Bu yüzden stres ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de stres ile nasıl baş edilir sorusudur. Stres ile baş edebilmenin ilk kuralı strese neden olan durumun net bir şekilde belirlenmesidir. Stresin ana nedenini bulmadan stres ile vereceğiniz mücadele stresle başa çıkmak için yetersiz kalacaktır. Stresin kaynağını bulduktan sonra ise stres ile baş etme yöntemlerini artık keşfetmeye başlayabilirsiniz. Eğer hissettiğiniz stres hayatınızı etkileyecek aşamaya gelmiş ise bir uzmandan destek almak en iyi yöntem olacaktır. Ancak stresin daha az hissedildiği durumlarda fiziksel egzersiz, kaliteli uyku, nefes alıp verme egzersizleri ya da sosyal hayatınızda hareketlilik sağlayarak stres ile baş edebilirsiniz.

Sınav Süreci Boyunca Stres Nasıl Kontrol Haline Alınabilir?

Öğrencilerin hayatında stresin en yoğun yaşandığı dönemlerden biri de sınav sürecidir. Sınav stresi olarak adlandırılan bu durum kontrol altına alınmadığında ise öğrencinin başarısız olmasına neden olabilir. Sınav süreci boyunca sınav stresini kontrol altında tutmak için ise aslında tek bir cevap verilemez. Çünkü strese neden olabilecek faktörler kişiden kişiye değişebilir. Sınav süreci boyunca stres hissetmeye başladığınız anda ise sizi strese sokan problemlere çözümler üreterek stresinizi kontrol altına alabilirsiniz. 

Edunette ekibi olarak bu yazımızda özellikle öğrencilerin en çok merak ettikleri ve araştırdıkları konulardan biri olan stres hakkında sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Stres, sınav stresi ve benzeri yazılar için sitemizin blog kısmında bulunan diğer yazılara da göz atabilirsiniz. Eğer siz de bire-bir özel ders alarak eğitim veya iş hayatındaki eksikliklerinizi tamamlayarak yaşadığınız stresten kurtulmak istiyorsanız Edunette eğitim platformu üzerinden başarısını ispatlamış eğitmenlere ulaşabilir ve online olarak özel ders alabilirsiniz. Edunette eğitim platformu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için sıkça sorulan sorulardan faydalanabilir veya iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Arkadaşlarınla paylaş

6 Comments

  1. […] Stres, sınava girecek öğrencilerin korkulu rüyaları arasında ilk sıralarda bulunur. Her yıl pek çok öğrenci sınava iyi hazırlanmasına rağmen stres ve buna bağlı hatalar nedeniyle sınavlardan başarısız olur. Başarılı bir sonuç elde edebilmek için stres ile mücadele tekniklerinin geliştirilmesi ve bu noktada ebeveynler tarafından da öğrencilerin desteklenmesi önem arz eder. […]

Comments are closed.