Başarı Nedir?

Başarı nedir, başarı kavramı neye göre belirlenir ya da kimler başarılı insandır soruları çok uzun yıllar boyunca insanlar tarafından tartışılan konulardan biridir. Öyle ki başarı nedir sorusu filozoflar tarafından eski çağlardan beri tartışılan en önemli felsefe konularından biridir. Kişiye göre başarı kavramının değişkenlik gösterebilmesi ise bu sorunun cevabını bulmayı daha da zorlaştırmaktadır. Ancak her felsefi soruda ve tartışmalarda olduğu gibi başarı kavramı nedir, başarılı insan kimdir sorularında da bazı ortak değerler belirlenmiştir. 

Başarı nedir sorusu günümüzde belirli bir eylemi hedef doğrultusunda gerçekleştirmek ya da belirlenen hedefe ulaşmak olarak tanımlanmaktadır. Ancak kişiye göre başarı kavramı farklı anlamları ifade ettiği için bu tanım da aslında tam olarak doğru bir tanımlama olmayacaktır.

“Başarılı Olmak” Kavramı Neye Göre Belirlenir?

Başarı nedir sorusuna cevap verirken başarının aslında göreceli yani kişiye göre başarı tanımının değişeceğinden bahsetmiştik. Bu yüzden aslında “başarılı olmak” kavramı da kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bir kişi için başarı kavramı yaşına, sosyal statüsüne, hayattaki hedeflerine ya da yaşam tarzına göre bile değişkenlik gösterebilir. Örneğin bir öğrenci için, emek vererek kendisine hedef olarak koyduğu TYT sınavını kazanması o hedef için başarılı olduğu anlamına gelir. Aynı şekilde orta yaşlarda çalışan bir kadın için ise iş hayatında terfi alması onun başarılı olmak kavramına uygundur. Bu yüzden “başarılı olmak” kavramını belirleyen şey kişinin kendisidir diyebiliriz. 

Başarılı Olan İnsanların Temel Özellikleri Nelerdir?

Başarı kavramı ya da başarılı olmak her ne kadar kişiden kişiye değişse de hedefine ulaşarak başarılı insan olma statüsüne erişen kişilerin bazı temel ve ortak özellikleri bulunmaktadır. Başarılı insanlarda karşılaşılan bu temel ve ortak özellikler kişinin aslında hedefine ulaşarak başarılı olmasını sağlayan özelliklerdir. Bu temel ve ortak özelliklere kısaca göz atacak olursak:

  • Başarılı olmanın en genel tanımı hedefe ulaşmaktır. Bu yüzden başarılı kişilerin en temel özelliğinden biri hedefinin net bir şekilde belirlenmiş olmasıdır. 
  • Başarılı insanların büyük bir bölümü detaycıdır. Hedefe ulaşmak için neye ihtiyaçları olduğunu ya da ne kadar zaman ihtiyaçları olduğunu bütün detaylara dikkat ederek doğru bir şekilde hesaplarlar. 
  • Sabırlıdırlar. Böylece ortaya çıkabilecek kaos ve karmaşa ortamından kendilerini uzak tutmuş olurlar. 
  • Başarılı insanlar hedeflerine ulaşabilmek için ellerinden geleni yaparlar. Başarılı bir öğrenci için hedef bir test sınavını geçmekse, o öğrenci test çözme teknikleri konusunda kendisini geliştirmek için emek sarf eder. 
  • Başarılı insanlar için stres yönetilebilir bir durumdur. Stres altında ezilmekten çok stresi yönetmeyi tercih ederler.
  • Başarılı insanlar çalışma isteksizliği yaşadıkları dönemde bile üretmeye devam ederler.
  • Sınavlara nasıl hazırlanacağınız bilmek başarıyı doğrudan etkiler. Üniversite Sınavlarına Nasıl Çalışılır? başlıklı içeriğimizi mutlaka okumalısınız!

Bütün bunların yanı sıra başarılı insanların temel özelliklerine baktığımızda planlı, disiplinli, irade sahibi ve verimli çalışma yeteneğine sahip olduklarını görürüz. 

Sınav Sürecini Başarılı Bir Şekilde Sonlandırmak İçin Hangi Adımlar Atılmalı?

Başarının sınava hazırlanan öğrenciler için karşılığı sınavda başarılı olmak demektir. Sınav sürecini başarılı bir şekilde sonlandırmak için ise size başarı sağlayacak unsurlardan faydalanabilirsiniz. Başarılı insanların temel özelliklerinden faydalanarak hayatınızda değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin, pek de başarılı olmadığınız bir dersten geçmekse hedefiniz, öğrenme tekniklerini pekiştirerek, o dersi anlayıp başarıya ulaşabilirsiniz. 

Hangi sınav için çalışıyorsanız o sınavı, sınavın yapısını, soru tiplerini, sınav süresini bilmeli ve stratejinizi buna göre oluşturmalısınız. Eğer üniversite sınavına çalışıyorsanız mutlaka Üniversite Sınavı Hangi Alanlardan Oluşur bilmelisiniz.

Başarıyı yakalayabilmek için derslerden korkmamalısınız. Örneğin yaşadığınız Matematik Korkusu sizi başarısızlığa sürükler.

Edunette ekibi olarak bu yazımızda özellikle öğrencilerin en çok merak ettikleri ve araştırdıkları konulardan biri olan başarı konusu hakkında sorular ile detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Başarı kavramı ve benzeri yazılar için sitemizin blog kısmında bulunan diğer yazılara da göz atabilirsiniz.

TYT sınavında başarıya giden yol, TYT çıkmış sorular ve disiplinli çalışmadan geçer. Siz de doğru yöntemlerle çalışarak sınavda başarıyı yakalayabilirsiniz.

Eğer siz de bire-bir özel ders alarak eğitim veya iş hayatınızda başarılı bir birey olmak isterseniz Edunette eğitim platformu üzerinden başarısını ispatlamış eğitmenlere ulaşabilir ve online özel ders alabilirsiniz. Edunette eğitim platformu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için web sitemizi ziyaret edebilir, ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Arkadaşlarınla paylaş

7 Comments

Comments are closed.