Çalışma İsteksizliği Nedir?

Çalışma isteksizliği birçok öğrencinin eğitim hayatı boyunca mutlaka belirli bir süre yaşadığı durumlardan biridir. Yetişkinlerin işte çalışma isteksizliği olduğu gibi, öğrenciler de çeşitli faktörlerden etkilenerek çalışmak istemeyebilirler. Çalışma isteksizliği önemli sınavlara hazırlanan öğrencilerde ve onların ebeveynlerinde genellikle bir stres ve panik durumunun oluşmasına neden olmaktadır. Ancak doğru yaklaşımlar ve doğru uygulamalar ile öğrenci ders çalışma isteksizliği duygusundan kurtulabilir ve başarı kaydedebilir. 

Yazımızda ise ders çalışma isteksizliği duygusu ile karşı karşıya kalmış kişilerin en çok merak ettikleri sorulardan olan çalışma isteksizliği neden olur, ders çalışma isteksizliğine sebep olan faktörler nelerdir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. Ayrıca ders çalışma isteğinin artması için neler yapılabilir sorusunun cevabını da yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Çalışma İsteksizliği Neden Olur?

Eğitim hayatı devam eden öğrencilerde bazı durumlarda çalışma isteksizliği görülebilir. Özellikle de kendini daha yoğun bir stres altında hissedebileceği LGS, TYT, AYT gibi önemli sınavlara hazırlanan öğrencilerde daha fazla çalışma isteksizliği görülür. Çalışma isteksizliğinin nedenlerine baktığımızda ise kişiyi etkileyen farklı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini görürüz. Ancak genel olarak bakıldığında en önemli sebep, çeşitli nedenlerden dolayı öğrencinin yaşadığı motivasyon eksikliğidir. Zaman içerisinde motivasyonunu kaybeden öğrenci bir müddet sonra motivasyonunu kaybettiği için ders çalışma isteği de duymayacaktır. 

Ders çalışma isteksizliğine sebep olan faktörler nelerdir?

Ders çalışma isteksizliğinin en temel nedeninin motivasyon eksikliği olduğundan bahsetmiştik. Ders çalışma eksikliğine neden olan motivasyon isteksizliğine neden olan ise birçok farklı faktör bulunmaktadır. Bunlardan bazılarına kısaca göz atacak olursak, en önemli faktörlerden biri öğrencinin bir anda konuları ya da soruları yetiştiremeyeceğine dair kaybetme korkusu ile panik yapmasıdır. Öğrenci çoğu zaman konuları yetiştiremeyeceğini ya da sınavda sorular için verilen zamanın yeterli olmayacağını düşünür. Bu durum da motivasyonunu kaybetmesine ve ders çalışma isteğinin gitmesine neden olur. Bir diğer önemli faktör ise öğrencinin belirli bir hedefi olmamasıdır. Sınava hazırlandığı halde henüz kendisine net bir hedef belirlemeyen öğrenci zaman içerisinde bir hedefi olmadığı için ders çalışma isteğini de kaybedecektir. 

ders-calismayan-ve-ebeveynlerini-duymayan-ogrenci

Ders çalışma isteğinin artması için neler yapılabilir?

Ders çalışma isteksizliği ile karşı karşıya olan bir öğrenci ders çalışma isteğinin artması için bazı uygulamalarda bulunabilir. Bunun için öncelikle ders çalışma isteksizliğine neden olan etkeni doğru bir şekilde belirlemesi gerekmektedir. Örneğin, kendisine çok zaman ayırdığı için ders çalışma isteksizliği yaşıyor ise zaman planlaması yaparak hayatında derslerine ve kendisine dengeli bir şekilde zaman ayırabilir. Eğer konularda eksik olduğunu ya da geride kaldığını düşünüyor ise özel ders alarak aradaki açığı kapatabilir ya da eksik konularını tamamlayabilir. Böylece kendisine olan güveni ve çalışma isteği de geri gelecektir. Bütün bu uygulamaların başarılı olabilmesi için en başta da belirttiğimiz gibi öncelikle öğrencinin ders çalışma isteksizliği duymasına neden olan faktör belirlenmelidir. 

Edunette ekibi olarak bu yazımızda özellikle öğrencilerin en çok merak ettikleri ve araştırdıkları konulardan biri olan çalışma isteksizliği hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Çalışma isteksizliği ve benzeri yazılar için sitemizin blog kısmında bulunan diğer yazılara da göz atabilirsiniz. Eğer siz de bire bir online özel ders alarak çalışma isteksizliğinizi ortadan kaldırmak isterseniz Edunette eğitim platformu üzerinden başarısını ispatlamış eğitmenlere ulaşabilir ve online olarak özel ders alabilirsiniz. Edunette eğitim platformu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için sıkça sorulan sorulardan faydalanabilir veya iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Edunette web sitesini ziyaret ederek ihtiyacınız olan dersi tespit edip, size en uygun öğretmenden ücretsiz deneme dersi alabilirsiniz.

Arkadaşlarınla paylaş

3 Comments

Comments are closed.