Sınav Dönemi Beslenme Alışkanlıkları : Etkili Yiyecekler

Sınav dönemi beslenme alışkanlıkları, eğitim hayatında başarıya ulaşmak, bir sonraki eğitim aşamasına geçmek ve sağlam bir kariyer inşa etmek adına büyük önem taşır. Her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği sınavlarda başarılı olmanın pek çok yolu mevcuttur. Sınavlara çalışmak, başarının önemli bir kısmını oluştursa da sınav başarısını etkileyen daha farklı etkenlerden bahsetmek de mümkündür. Bu etkenler arasında ilk sırada ise sınav dönemi beslenme alışkanlıkları yer alır. Doğru beslenme alışkanlıkları edinerek sınavlara daha iyi ve verimli hazırlanmak, dolayısıyla daha iyi sonuçlar elde etmek mümkündür.

sinava-hazirlikta-beslenme-aliskanliklari

Dikkat Artırıcı Yiyecekler Nelerdir?

Dikkat eksikliği, sınava hazırlanan öğrencilerin en çok dert yakındıkları konulardan biri. Hemen her yaşta bireyin karşılaşabileceği bir sorun olan dikkat eksikliğinin üstesinden gelebilmek için, sınav dönemi yiyecekleri iyi seçilmeli. Bunun için tüketilebilecek dikkat artırıcı besinlerden bazılarını şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

  • Yaban Mersini: Dikkat artırıcı etkisi bilimsel çalışmalarla desteklenmiş olan yaban mersini, beyne kan ve oksijen akışını artıran antioksidanlar yönünden oldukça zengin. Düzenli olarak günde bir avuç yaban mersini tüketerek, sınavlara hazırlanırken yaşanan dikkat eksikliğini ortadan kaldırabilmek mümkün. 
  • Yeşil Çay: Kafein ve teinin bileşenleri ile zihnin uyanık ve zinde kalmasına yardımcı olan bir diğer besin de yeşil çay. Sabah ve akşam tüketilecek birer bardak yeşil çay, zihin dalgalarının aktivitelerini düzenler ve dikkati maksimize eder.
  • Bitter Çikolata: Pek çok insanın severek tükettiği bitter çikolatalar da sınav dönemi beslenme programları için olmazsa olmaz. İçerisinde bulunan kafein ile dikkati artıran bitter çikolatalar, aynı zamanda serotonin salgısını da artırır. Bu sayede de ders çalışmaya bağlı stres de ortadan kalkar.  
  • Yağlı Balıklar: Balık ile hafıza arasındaki bağlantı herkesçe malum. Özellikle bol yağlı balıkların tüketilmesi ile zihinsel performans artar ve dikkat eksikliği sorunu da çözülür.

İlginizi Çekebilir: Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?

sinavlara-hazirlanirken-cikolata-yemek

Sınavlara Hazırlanırken Ara Öğünler Nasıl Olmalıdır?

Sınavlara hazırlanan bireylerin kan şekerinin ani düşmesini ve yükselmesini engellemek için, yoğun ana öğünlerden kaçınmak gerekir. Ana öğünleri az yiyerek, ara öğünlerle takviye yapmak daha doğru olur. Ancak ara öğünlerde tüketilecek besinlerin yanlış seçilmesinin de çalışma performansını doğrudan etkileyeceği ve çalışma isteksizliğini tetikleyeceği bilinmelidir. Ara öğünlerde kan şekerini hızla artıracak tatlı, çikolata ya da hazır meyve suyu gibi besinlerden uzak durulması tavsiye edilir. Bunların tüketilmesi hem algılamanın zorlaşmasına hem de halsizlik hissine yol açabilir. Sınav dönemi yiyecekleri olarak ara öğünlerde meyve, kepek ekmekli küçük bir sandviç, yoğurt ya da ayran tüketmek daha doğru olur. Ayrıca yağsız et, salata ya da zeytinyağlı sebze yemekleri de ara öğünler için idealdir.

sinavlara-hazirlanirken-bol-su-icmek

Su İçmenin Önemi

İnsan vücudunun dörtte üçünü oluşturan su da sınav dönemi için en önemli besinler arasında. Vücuttaki tüm fonksiyonların su ile bağlantısı bulunur. Gün içerisinde 2 ila 3 litre civarında su içmek; zihnin berraklaşmasına, dikkatin artmasına, beyin fonksiyonlarının güçlenmesine ve daha iyi düşünmeye yardımcı olur.

Sınav Döneminde Hangi Besinlerden Uzak Durmalıyız?

Sınav dönemi beslenme listelerinde olması gerekenler kadar, olmaması gerekenler de büyük önem taşır. Sınava hazırlanan bireylerin cips, gazlı içecekler, şekerli atıştırmalıklar ve unlu mamuller gibi stres yapabilecek gıdalardan uzak durmaları gerekir. Ayrıca sigara tüketimi de sınav döneminde bireylerin zihinsel performanslarını olumsuz etkiler.

Sınav Sabahı Ne Yemeliyiz?

Sınav sabahı, kan şekerini yükseltecek ya da düşürecek besinlerden uzak durulması oldukça önemli. Aç hissetmeyecek kadar, aşırıya kaçmadan küçük bir kahvaltı ile güne başlamak sınav performansını da etkiler. Biraz beyaz peynir ve domates, sınavdan hemen önce bir avuç yaban mersini ya da kuruyemiş tüketilebilir. Sınav esnasında idrar ihtiyacı yaratmaması için, sınav sabahında çok su tüketilmemesi önerilir.
Sınavlara hazırlanmak bir süreç işidir. Bu süreci en verimli şekilde yönetmelisiniz. Edunette web sitesini ziyaret ederek ihtiyacınız olan dersi ve ders öğretmenini seçtikten sonra okul programınıza göre ders saatlerini ayarlayıp hemen birebir online özel ders almaya başlayabilirsiniz. TYT, AYT ve LGS sınavlarına hazırlıkta Edunette sizlerle.

Arkadaşlarınla paylaş

2 Comments

Comments are closed.