Test Çözme Teknikleri : 20 Adımda Büyük Gelişme

Test çözme teknikleri, eğitim hayatının uzun soluklu bir parçası olan sınavlarda kritik bir rol oynar. Bu sınavlarda başarı, ileriki eğitim aşamalarına geçiş ve daha iyi bir gelecek için belirleyici bir faktördür. Sınavlarda başarılı olabilmek için sadece çalışmak yeterli değildir. Çalışmanın yanında etkili test çözme tekniklerini bilmek de önemlidir. Bu teknikler, rasyonel bir değerlendirmeyi mümkün kılar ve doğru bir strateji ile sınavlarda daha yüksek başarı elde etmeyi sağlar.

Sınavdan Önce Yapılacak Hazırlıklar Nelerdir?

Test çözme teknikleri konusuna gelmeden sınavdan önce yapılması gereken hazırlıklara kısaca değinmek daha doğru olur. Motivasyon artışı için sınavdan bir ya da birkaç gün önce ders çalışmanın bırakılması ve mutlu edici aktivitelere odaklanılması önerilir. Ayrıca sınav gününden önce sınav binasının ziyaret edilmesi ve sınava girilecek salonun tam olarak görülmesi de sınav günü gecikme veya yanlış salona girme gibi sorunları ortadan kaldırır. Sınavdan önceki gece erken uyuyarak vücudun tam dinlenmesinin sağlanması da sınav performansını doğrudan etkiler. Sınav günü rahat ve üzerinde aksesuar bulunmayan sade kıyafetler tercih etmek gerekir. Muhtemel aksaklıklar göz önünde bulundurularak sınav salonuna birkaç saat erken gidilmesi de önem taşır. Sınav başlayıncaya kadar heyecanı minimum düzeyde tutmak, gerekirse nefes egzersizleri ile vücudu dengelemek gerekir.

test-tekniklerini-gelistirme

20 Adımda Test Çözme Tekniği Nasıl Geliştirilir?

Test sınavlarında başarıya giden tek bir yolun olmadığını Bilmek önemlidir. Test çözme tekniği geliştirmenin farklı yöntemleri ve aşamaları bulunur. Yirmi adımda bu teknikleri şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

  1. Bir konuya dair test çözmeye başlamadan önce, o konunun iyice öğrenilmiş olması gerekir. 
  2. Testte soruları doğru çözmek kadar, zamanında çözmek de önem taşır. Bu yüzden de iyi bir zaman planlaması yapılmalıdır. 
  3. Çözülemeyen sorular boş bırakılabilir, ancak sonradan mutlaka bunların çözümlerine bakılmalıdır. 
  4. Sorular, konunun kendi mantığı içerisinde çözülmeye çalışılmalıdır. Bireysel mantık, test çözümünde her zaman doğru yanıt vermeyebilir.
  5. Test çözmek günlük bir alışkanlık haline getirilmeli ve rutin olarak her gün test çözülmelidir. 
  6. Sözel sorularda, metinde geçen önemli cümlelerin altı okurken çizilmelidir. 
  7. Paragraf sorularında metin ve istenilen şey anlaşılmadan, şıklar okunmamalıdır. 
  8. Tüm şıkları okumadan, ilk okunan şıklardan biri işaretlenmemelidir. 
  9. Uzun sorulara, zor oldukları önyargısı ile yaklaşılmamalıdır. 
  10. Zor sorularla inatlaşarak zaman tüketilmemelidir. 
  11. Sayısal sorularda işlemler mutlaka kalem ile yapılmalı, zihinden hesaplamalardan kaçınılmalıdır. 
  12. Daha hızlı çözebilmek için, yanlış olduğu düşünülen şıklar hızlıca elenmelidir. 
  13. Yeni öğrenilen bir konu hakkında test çözerken önce kolay testler ile başlanmalı, giderek zorluk düzeyi arttırılmalıdır. 
  14. Test sonunda cevaplanamayan sorulara geri dönülmelidir. 
  15. Hep aynı zorluk düzeyi yerine, farklı zorluk düzeylerindeki sorular çözülmelidir. 
  16. Soruların içerisinde yer alan koyu renkli ya da italik ipuçlarına dikkat edilmeli, bu ipuçlarından mutlaka yararlanılmalıdır. 
  17. Çözülemeyen sorular mutlaka öğretmen ya da farklı kişilere çözdürülmeli ve nasıl çözüldüğü öğrenilmelidir. 
  18. Test sonunda toplu halde kodlama yapmak yerine, her sayfanın sonunda kodlama yapılmalıdır. 
  19. Yanlış çözülen sorular bir kazanç olarak görülmeli ve ümitsizliğe yol açmamalıdır. 
  20. Girilecek sınav türüne uygun testler çözülmelidir. 

İlginizi Çekebilir : Paragraf Çözme Teknikleri

test-cozerken-nelere-dikkat-etmeliyiz

Sınav Biterken Neler Yapılmalıdır?

Test çözme teknikleri ile sınavlarda daha iyi sonuçlar elde edebilmek mümkün. Sınav bitiminde kodlamaların tekrar kontrol edilmesi önerilir. Özellikle kişisel bilgilerin doğru ve tam kodlanmış olması, sınav geçerliliği açısından önem taşır. Gerekli kontrollerden sonra sınav kitapçığı ve cevap anahtarı salon görevlisine teslim edilmeli, sonrasında da sınav salonu terk edilmelidir.

Edunette ile Sınavlarda Başarıyı Yakalayın

Edunette Online Eğitim Platformu sınavlara yönelik ders programları ile sizlerin yanında. TYT, AYT, LGS sınavlarına hazırlıkta evinizin konforundan ayrılmadan, derse yetişme çabasına girmeden, bulunduğunuz yerden öğretmenlerimizle birebir online özel derslere katılabilirsiniz. 

Edunette web sitesini ziyaret ederek ihtiyacınız olan dersi tespit edip, kendinize uygun uzman öğretmeni seçin ve tek tıkla üye olarak sınavlara hazırlanmaya başlayın. Edunette Blog içeriklerinden faydalanarak kendi sisteminizi oluşturabilir ve sınavlarda başarıyı yakalayabilirsiniz.

Arkadaşlarınla paylaş

4 Comments

Comments are closed.