Paragraf Çözme Teknikleri: Hızlı ve Pratik Çözümler

Paragraf çözme teknikleri merkezi sınavlara hazırlanan her öğrencinin bilmesi gereken, hayati konulardan biridir. ÖSYM ya da MEB tarafından düzenlenen neredeyse her sınavda ağırlıklı olarak paragraf sorularıyla karşılaşırsınız. Çoğu öğrencinin zorlandığı bu soruları doğru tekniklerle çözerek istediğiniz net sayısına, puana ulaşabilirsiniz.

paragraf-sorulari-nasil-cozulur

Paragraf Sorularını Çözmeye Soru Kökünden Başlayın

Paragraf sorusu çözerken en çok yapılan hataların başında, soru kökünün yanlış anlaşılması gelir. Bu yüzden de daha paragrafı okumaya başlamadan önce, soru kökünün okunması gerekir. Paragraf çözme taktikleri içinde yer alan bu yöntemi uygulamak, yanlış yanıt oranını büyük ölçüde düşürür. Önce kökün okunması, paragrafta ne aranması gerektiğinden hareketle soru çözümüne başlama olanağı sağlar. 

Şıklara Bir Göz Gezdirin

Soru kökünü okuduktan sonra hızlıca şıklara göz gezdirmek de paragraf sorularının doğru çözümüne katkı sağlar. Burada amaç şıkları tamamen okumak değil, yalnızca küçük bir aşinalık kazanmaktır. Paragraf okunduktan sonra şıkların yeniden okunması gerekir. 

Paragraftaki Önemli Noktaları Belirleyin

Paragraf çözmenin püf noktaları arasında, paragrafın önemli noktalarının belirlenmesi de önemli yer tutar. Her paragrafın önemli mesajlar veren ya da ana fikirleri barındıran cümleleri olur. Önemli noktaların altını çizmek, özellikle uzun paragraf sorularında şıklar ile daha kolay eşleştirme yapabilmeye ve soruyu hızlı çözebilmeye yardımcı olur. 

Gereksiz Bilgileri Yok Sayın

Paragraf sorularında sorunun daha uzun olmasını sağlamak için kullanılan gereksiz bilgiler de bulunur. Bu gereksiz bilgilerin ayıklanması, sorunun daha kolay ve doğru çözümü için önem arz eder. Bu yüzden de bir yandan paragraf okunurken, öte yandan gereksiz bilgilerin üzerlerinin çizilmesi gerekir. 

Soruda Sizden Ne İstenildiğini İyi Anlayın

Paragraf soruları için soruda ne istenildiğinin anlaşılması, doğru cevabın bulunması anlamına gelir. Diğer bir ifadeyle anlamak, çözümün yarısıdır. Bu yüzden de soruda ne istenildiğinin iyi anlaşılması gerekir. Soru kökünü doğru okumak, anlamanın önemli bir kısmını oluştursa da soru içerisinde de istenenlere dair önemli noktalar yer alır. 

Şıkları Tam Olarak Okuyun

Şıkları eksik ve üstünkörü okumak, paragraf çözme teknikleri açısından kusur olarak kabul edilir. Paragraf sorularında çoğu zaman birbirine yakın anlamlı şıklar bulunabilir. Bir ya da birkaç şıkkı okuyup doğrudan birini işaretlemek, doğru cevabı kaçırmaya neden olabilir. Bu yüzden şıkların tamamının okunması ve iyi anlaşılması gerekir. Şıklar okunurken kesinlikle yanlış olan cevapların üzerlerinin çizilmesi, ikinci bir okuma gerektiğinde zaman kazandırır. 

Bol Bol Pratik Yapın

Bol bol pratik yapmak da nasıl daha iyi paragraf çözülür sorusuna yanıt arayanlara verilebilecek öneriler arasında yer alır. Sürekli paragraf sorusu çözmek, sorulara karşı aşinalık kazanmaya ve hızlanmaya yardımcı olur. Günde en az 50 paragraf sorusu çözen bireyler, gerçek sınavda çıkan soruları daha hızlı çözerler. 

Bol Kitap Okumak

Bolca kitap okumak da paragraf sorularını hızlı çözebilmek adına önem arz eden yöntemlerden biri. Doğrudan soru çözerken kullanılan bir yöntem olmasa da paragraf sorularını daha hızlı okuyabilmek, daha iyi anlayabilmek ve kısa sürede çözebilmek için kitap okumak büyük katkı sağlar. Paragraf soruları genellikle uzun blok metinler olduğu için, sürekli kitap okuyan bireyler, bu soruları okurken zorluk çekmez.

paragraf-cozme-teknikleri

Paragraf çözme teknikleri, etkili not tutma teknikleri, test çözme teknikleri, doğru öğrenme teknikleri başarıya giden yolda sizleri destekleyecek teknikleridir. TYT, AYT, LGS gibi sınavlarda başarı etkili öğrenme ve sistemli çalışma sonucunda elde edilir. Edunette ile derslerinize ve sınavlara evinizin konforunda, profesyonel eğitimcilerle, kişiselleştirilmiş eğitim yöntemi ile istediğiniz  kursu online olarak alıp sınavlarda başarılı olabilirsiniz. 

Edunette web sitesini ziyaret ederek ihtiyacınız olan dersi ve öğretmeni belirleyin, tek tıkla kayıt olun ve öğretmeninizden ücretsiz deneme dersi isteyin!

Arkadaşlarınla paylaş

2 Comments

Comments are closed.