En Etkili Not Tutma Teknikleri

Not tutmak teknikleri eğitim hayatında ya da iş hayatında hızlı ve kalıcı not tutmak isteyenlerin en çok ilgilendikleri konulardan biri. Okulda ders esnasında ya da iş hayatında önemli bir toplantıda kritik noktaları not almak, bunları sonradan yeniden tekrar edebilme olanağı sunar.

Doğru not tutma teknikleri, bilimsel temellere dayanır. Etkili not tutma şekilleri ve etkin zaman yönetimi teknikleri uygulanarak iş hayatında, akademik yaşamda ve kişisel gelişimde kalıcı başarı sağlanabilir. 

Not Tutmak Gerekli Midir?

Bir bilginin anlık olarak kazanılması çoğu zaman yeterli olmaz. Kayıt altına alınması ve gerektiği anlarda yeniden değerlendirilmesi için not tutulması gerekir. Herkesin kendi anlama biçimine bağlı olarak tercih ettiği not tutma şekilleri bulunur. Not tutmak, bilgide kalıcılığı ve maksimum faydayı sağlayabilmek adına gereklidir.

etkili-not-tutma-nedir-edunette

Etkili Not Tutmak

Etkili not tutmak; hızlı, detaylı ve kalıcı not tutmayı ifade eder. Bir dersin ya da bir toplantının en önemli detaylarını tamamen not almak, her zaman mümkün olmayabilir. Etkili not tutma teknikleri bu noktada devreye girer. Bu şekilde not tutmak, derslerden, toplantılardan ve diğer etkinliklerden maksimum verim alabilmeye olanak tanır. 

ana-hat-yontemi-ile-not-tutma-edunette

Ana Hat Yöntemi

Daha çok sözel ağırlıklı notlarda kullanılan bu yöntem, konunun ana hatlarının not alınması mantığına dayanır. Ders notu tutma teknikleri arasında yer alan ana hat yönteminde, konu başlıklar ve alt başlıklar şeklinde önem sırasına göre sınıflandırılır. Ayrıca daha önemli bilgiler başlık altında sol tarafa, daha az önemli olanlar ise sağ tarafa doğru sıralanır. Böylelikle konunun ana hatları ve önemli noktaları kayıt altına alınmış olur.

cornell-yontemi-ile-not-tutma-edunette

Cornell Yöntemi

İlk olarak Cornell Üniversitesi’nde kullanılmaya başladığı için bu isimle anılan Cornell yöntemi, kolay ve hızlı not alma mantığına dayanır. Bu yöntemde kağıt üç parçaya ayrılır. İlk kısımda notlar, kısa ve karışık olmayan cümleler halinde alınır. İkinci kısımda, anlatıda önemli görülen kavramlar ve anahtar kelimeler not alınır. Üçüncü kısımda ise özet bilgilere yer verilir.

zihin-haritalama-yontemi-ile-not-tutma-edunette

Zihin Haritalama Yöntemi

Not tutma teknikleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olan haritalama yöntemi, anlatılan konuların bir haritasının çıkarılmasını ifade eder. Bu yöntemde renkli kalemler de kullanılarak konuların birbirleri ile olan ilişkileri belirtilir. İlişkili fikirler ve konular harita üzerinde gösterilir. Böylelikle sonradan herhangi bir karmaşa yaşanmasının önüne geçilmiş olur.

akis-yontemi-ile-not-tutma-edunette

Akış Notları Yöntemi

Akış notları yöntemi, hızlı akan bir ders ya da toplantıda, konuların tamamını not almanın mümkün olmadığı durumlarda tercih edilir. Konuyu bir bütün olarak yazmak yerine, akıştaki önemli başlıkları ve bunlara dair ana fikirleri not almayı içerir. Hızlı öğrenmek ve notları incelerken zaman kaybetmek istemeyenler için bu yöntem büyük potansiyel barındırır.

Cümle Yöntemi

Sıklıkla kullanılan not tutma tekniklerinden biri olan cümle yöntemi, derste ya da toplantıda bahsedilen her şeyin cümleler halinde not alınmasını ifade eder. Zahmetli ve yorucu bir yöntem olsa da notların daha anlaşılır olmasını sağlaması ve tüm detayların kaydedilmesi avantajlarından dolayı tercih edilir.

grafik-yontemi-ile-not-tutma-edunette

Grafik Yöntemi

Temelde zihin haritalama yöntemiyle benzerlik göstere grafik yöntemi, konuların birbirleri ile kolayca ilişkilendirilebilmesine olanak tanır. Düzenli not tutma amacıyla tercih edilen bu yöntemde, bir sayfa üç parçaya bölünür ve konulara dair detaylar, bu sütunlara yazılır. Birbiri ile alakalı olan konular arasında eşleştirme yapılır. Böylece konular daha net anlaşılır.

Slayt Yöntemi

Slaytlar, günümüzde hem toplantılarda hem de okul derslerinde en sık kullanılan yöntemlerden biri. Slayt not alma yönteminde, her şeyi tek tek yazmak yerine slaytın çıktısı alınır ve bu çıktı üzerine önemli noktalar not alınır. Zahmetsiz ve pratik bir yöntem olan slayt metodu, özellikle hızlı ilerleyen ders ve toplantılarda kolaylık sağlar. 

İlginizi Çekebilir : Daha İyi Öğrenmenin En Anlaşılır Yolu – S.O.D.T.İ. Tekniği

etkili-not-tutma-nedir-edunette

Not Bilgisayarda mı Alınmalı Kâğıt Kalemle mi?

Dijital teknolojilerde yaşanan gelişmeler, her alanda olduğu gibi not tutma noktasında da alışkanlıklarımızın değişikliğe uğramasına neden oldu. Bilgisayarlar; not tutmak, kaydetmek, paylaşmak ve daha pek çok olanak sunduğu için bu noktada bir adım daha önde. Özellikle hızlı klavye kullanan bireyler için, kâğıt ve kaleme kıyasla çok daha pratik. Ancak geleneksel not alma yöntemleri ile daha hızlı not alabilen ve daha iyi motive olan bireyler için, kağıt kalemle not almak daha kolay olabilir. 

edunette-ile-sinavlara-hazirlanin

Edunette ile Sınavlara Hazırlanın

TYT, AYT, LGS, DGS Sınavlarına Edunette birebir online özel dersleri ile hazırlanarak başarıyı yakalayın. Bulunduğunuz yerin konforunda, iklim koşullarından etkilenmeden, yolda zaman kaybetmeden, istediğiniz dersi seçip, istediğiniz konulardan başlayarak çalışın. Edunette! Tek tıkla başarının kapılarını açın!

Arkadaşlarınla paylaş

2 Comments

Comments are closed.