Sürdürülebilirlik kavramı, modern çağın en çok dile getirilen ve üzerinde durulan kavramlarından biridir. Sürdürülebilir öğrenme de bu doğrultuda ortaya çıkan eğitim ve öğretim anlayışları arasındadır.
Doğru öğrenme stratejileri ile bilgiyi kalıcı hale getirmeyi amaçlayan bu anlayış, bilgi çağı olarak da adlandırılan günümüz dünyasında var olabilmenin ön koşullarından biri.
Sürdürülebilir Öğrenme Nedir? Neden Önemlidir?
Sürdürülebilir öğrenme, en temel anlamıyla öğrenmede devamlılık olarak tanımlanabilir. Yaşam boyu öğrenme olarak da adlandırılan bu yöntem, hızla değişen dünyaya ayak uydurabilme ve sahip olunan faydalı bilgileri sürekli güncelleme olanağı sunar. Bu sayede öğrenme süreci, insan yaşamı boyunca devam eder. Yaşam boyu öğrenmeyi önemli kılan hususları şu şekilde sıralayabilmek mümkün:
- Sürekli değişen ve bilgi üreten dünyaya adaptasyon sağlar
- Her zaman bilinçli kalan bireyler sayesinde toplumsal refah artar ve toplumsal sorunların çözümünde bireyler daha fazla rol alır
- Beklenmedik değişimlere ayak uydurma becerisini geliştirir
- Bireylerin ilgi alanları doğrultusunda sürekli kendilerini geliştirmelerine ve potansiyellerini ortaya çıkarmalarına fırsat tanır
- Eğitim hayatında, akademik yaşamda ve iş dünyasında daha fazla fırsatın kapısını aralar ve bireyi, talep edilen kişi haline getirir
Sürdürülebilir Öğrenmenin Temel İlkeleri
Modern bireyin değişen ve gelişen dünyadaki varlığını güçlendiren sürekli öğrenme bazı temel ilkelere dayanır. Devamlılık ve tekrar ile bağlantılı öğrenme ilkeleri, bu yöntemin temelini oluşturur.
Devamlılık ve Tekrar
Kalıcı öğrenme ve sürekli gelişim, devamlılık ve tekrar ile ayrılmaz şekilde bağlıdır. Sürdürülebilir bir öğrenme için bireylerin hem yeni gelişmeleri ve bilgileri takip etmeleri hem de önceki bilgilerini tekrar ederek pekiştirmeleri gerekir. Devamlılık olmadan eğitim sürdürülebilir olmaz. Tekrar olmadan da elde edilen bilgilerin kalıcılığı sağlanamaz.
Bağlantılı Öğrenme
Öğrenmenin çeşitli yolları vardır. Etkin bir öğrenme için, bağlantılı öğrenme en doğru yollar arasında yer alır. İlgi alanlarını göz önünde bulundurarak ve bunlarla bağlantı kurarak gerçekleştirilen öğrenmeyi ifade eden bağlantılı öğrenme, aktif katılımın olduğu, öğrenci merkezli bir yaklaşım.
Bu yaklaşıma göre öğrencilerin farklı öğrenme biçimleri bulunur ve tek bir öğrenme biçimi üzerinden tüm öğrencilere hitap etmek, öğrenmenin zorlaşmasına neden olur. Kişiselleştirilmiş bir öğretim planı gerektiren bağlantılı öğrenme, bilgilerin, her birey için en anlayacağı şekle sokularak ve ilgi alanları ile bağlantılandırarak sunulmasını içerir.
Etkili Sürdürülebilir Öğrenme Stratejileri
Öğrenmeyi sürdürülebilir hale getirebilmek ve öğrenmede devamlılık sağlayabilmek için çeşitli stratejilerden yararlanılabilir. Kalıcı öğrenme noktasında öne çıkan stratejileri birkaç başlık altında ele alabilmek mümkün.
Aktif Öğrenme
Aktif öğrenme bireyin çeşitli şekillerde öğrenme sürecine doğrudan katıldığı, etkileşimli bir strateji. Öğretmenin anlattığı, öğrencinin ise sürekli dinlediği geleneksel öğrenme modellerinin aksine, aktif öğrenmede öğrenci merkezde yer alır. Bu stratejide 3 temel aşamadan söz edilebilir:
- Katılma ve Katılımcı Etkinlikler: Tartışmalar, grup çalışmaları ya da problem çözme gibi etkileşimli aktiviteler ile öğrenciler öğrenme sürecinin merkezine taşınır.
- Eleştirel Düşünme: Bireyler hem kendi fikirlerine hem de eğitmenleri ile diğer arkadaşlarının fikirlerine eleştirel bir açıdan yaklaşır. Çoğu zaman olayları ve durumları tersinden ele alarak farklı boyutları da yakalamaya çalışır.
- Geri Bildirim: Hem eğitmenlerden hem de arkadaşlarda geri bildirimler alınır, aynı zamanda onlara geri bildirimlerde bulunulur. Böylece öğrenim kazanımları pekiştirilir.
Kendi Kendine Öğrenme
Her bireyin öğrenme yöntemi farklılık gösterir. Kendi kendine öğrenme yöntemi de sürdürülebilir öğrenme için sıklıkla tercih edilir. Kendi kendine öğrenme yolunu tercih eden kişiler, öğrenmek için bir gruba ya da eğitmene ihtiyaç duymaz.
Bilgiye erişimin son derece kolay olduğu günümüz dünyasında, bilgi kaynaklarına doğrudan erişim sağlayarak kendilerini geliştirmeyi tercih ederler. Kendi kendine öğrenme stratejisi, elde edilen bilgilerin kalıcılığını artırır.
Geri Bildirim ve Değerlendirme
Geri bildirim ve değerlendirmeler de sürdürülebilir bir öğrenim için olmazsa olmaz nitelik taşır. Geri bildirimler ile öğrenme şekillendirilir ve sürekli en güncel olana doğru talep yenilenir. Ayrıca mevcut bilgi kazanımlarına yönelik değerlendirmeler, o bilgilerin tekrar edilmesini ve böylelikle daha kalıcı hale gelmesini sağlar.
Sürdürülebilir Öğrenme için Pratik Yöntemler
Sürdürülebilir öğrenme pek çok strateji ve yöntem içerir. Doğru ve kişinin kendine en uygun öğrenme stratejisini bulmak kadar, öğrenme sürecini pratikleştirecek yöntemler hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir.
Zaman Yönetimi
Zaman yönetimi, öğrenmede devamlılık kazanabilmek için kazanılması gereken pratik beceriler arasında ilk sırada yer alır. Gün herkes için 24 saattir, ancak onu doğru şekilde yönetebilen bireyler, bir güne daha fazla bilgi ve aktivite sığdırabilir.
İyi bir zaman yönetimi stratejisi belirlemek ve bundan sapmadan öğrenme sürecine devam etmek, kısa sürede daha yoğun bir öğrenmeyi mümkün kılar. Etkili zaman yönetimi yapabilen bir birey, kendi hayatına kolayca yön verebilir.
Not Tutma ve Özet Çıkarma
Öğrenmeyi sürdürülebilir hale getirmek ve yaşam boyu devam ettirmek için not tutma ya da edinilen bilgilere dair özetler çıkarmak da etkili olur. Not almak ya da özet tutmak, edinilen bilgilerin kısa süreli hafızadan, uzun süreli belleğe aktarılmasına olanak tanır. Ayrıca bu özetler ve notlar, ilerleyen dönemlerde ihtiyaç duyulması halinde bilgilerin pratik bir şekilde hatırlanmasını da sağlar.
Tekrar ve Pekiştirme
Bilgiyi kalıcı hale getirmenin en etkili yollarından biri de sürekli olarak tekrar etmek. Bir bilgi ilk öğrenildiği zaman kısa süreli belleğe aktarılır ve tekrar edilmediği zaman, bir süre sonra buradan silinir.
Tekrar edilmesi durumunda ise uzun süreli belleğe taşınır ve burada kalıcı hale gelir. Edinilen bilgileri tekrar ederek pekiştirmek, öğrenmenin sürdürülmesinde ve elde edilen bilgilerin hayata yansıtılmasında önemli rol oynar.
Edunette’den Sürdürülebilir Öğrenmeye Tam Destek
Günümüzde öğrenciler hayatlarının farklı dönemlerinde, iş ve kariyer yaşamlarına yön veren çeşitli sınavlara girmek durumunda. Bu sınavlara yalnızca sınav döneminde hazırlanmak, konular için zamanın yetmemesine ve sınav başarısının olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bunun için öğrencilikten başlayarak yaşam boyu öğrenmeyi benimsemek hem onların her daim sınavlara hazır olmasına hem de yaşama karşı daha farklı pencerelerden bakabilmelerine olanak tanır.
Sürdürülebilir öğrenme anlayışını ve ilkelerini benimseyen Edunette ile hayata bir adım önde başlayabilirsiniz. Alanında uzman eğitmenler tarafından hazırlanan nitelikli eğitim materyalleri, kişiye özel çalışma planları, her zaman ve her yerde erişilebilen online eğitim olanaklarıyla Edunette, yaşam boyu eğitimin en büyük destekçisi.