Yapay zekâ ve veri mühendisliği bölümü, (AI) yani yapay zekâ teknolojilerinin tasarım, geliştirme ve uygulamaya geçirilmesi ile ilgilenen bir alandır. İçerisinde bulunduğumuz teknolojik çağın da etkisi ile yapay zekâ alanına karşı gelişen ilgi ve çalışmalar gün geçtikçe artmaya devam etmekte. Bu durum sonucunda iş fırsatları ve geleceğin meslekleri alanında yapay zekâ ve veri mühendisliği alanı güçlü bir yer tutar. Bu durum da paralel doğrultuda yapay zekâ ve veri mühendisliğine ilgi duyan pek çok kişi bulunur.
Yapay Zekâ Mühendisliği: Kariyer Yolu
Yapay zekâ mühendisliği, kariyer alanında geleceğin meslekleri arasında kabul edilmektedir. Gelişen teknolojinin de büyük etkisi ile birçok kişi bu alana ilgi göstermekte ve çeşitli eğitimler almaktalar. Yapay zekâ mühendisleri aynı zamanda veri mühendisliği konularını verilerin nasıl toplanması, depolanması ve analiz edilmesi gerektiği konuları ile de ilgilemektedirler.
Nasıl Yapay Zekâ Mühendisi Olunur?
Yapay zekâ uzmanlığı alınabilmesi için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması büyük önem taşır. Bu bölümlerin dışında üniversite eğitimini bilgisayar mühendisliği ya da yazılım mühendisliği alanında tamamlayan kişiler yapay zekâ alanında kendilerini geliştirirlerse bu meslek alanında ilerleyebilirler.
Veri Mühendisliği: Temeller ve Uygulamalar
Veri mühendisliği, verileri toplama, depolama, işleme ve de analiz etme sürecidir. Veri mühendisliğinin temelleri, veri kaynaklarını belirlemek, elde edilen verinin doğruluğunu ve kalitesini sağlamak, sistemleri oluşturmak ve veri analiz tekniklerini kullanmaktır.
Uygulamaları ise, veri toplama sürecini oluşturmak, veriyi depolamak ve veri tabanı optimizasyonu gibi süreçleri kapsar.
Veri Mühendisliği Nedir ve Neden Önemlidir?
Günümüzde tüm şirketler herhangi bir karar almadan önce büyük ölçüde verilere ihtiyaç duyarlar. Peki veri mühendisliği nedir? Veri mühendisliği verilerin toplanması, işlenmesi ve analiz edilebilir hale getirilmesine odaklanır. Bu işlemler sonucu doğru ve net bilgiler elde edilmesini sağlayarak şirketlerin güvenilir ilerlemesini sağlar. Bu alana girebilmek ve veri mühendisi olarak çalışabilmek için sayısal temelin olması gerekir.
Yapay Zekâ Mühendisi Maaşları
Yapay zekâ mühendisi maaşı çeşitli etkenlere göre değişir. Kişinin çalıştığı yer, çalışma şartları, kişisel yetkinlikleri vb. gibi faktörler alınacak olan maaşı da etkiler. Fakat bakıldığı zaman ortalama olarak 2024 yılında 40.000 TL maaş almışlardır.
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümleri Hangi Üniversitelerde Var?
Türkiye’de yapay zekâ mühendisliği bölümü;
- İstanbul Teknik Üniversitesi,
- Hacettepe Üniversitesi,
- Bahçeşehir Üniversitesi,
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde bulunmaktadır.
Fakat bu bölümlerden bağımsız olarak kişi bilgisayar mühendisliği ya da yazılım mühendisliği eğitiminden sonra kendini geliştirerek bu alanda çalışabilir. Geleceğin mesleklerinden biri olarak görülen yapay zekâ uygulamaları hem teknolojik anlamda yeni şeyler keşfedilmesini sağlarken aynı zamanda kişisel gelişim açısından da oldukça yararlıdır.
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümleri İçin Üniversite Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Yapay zekâ ve veri mühendisliği bölümü sayısal temelli bir alandır. Üniversite sınavına hazırlanırken kişinin sayısal temelli çalışması gerekir. Edunette birebir kişiye özel olarak verilen dersler ile sınava gönül rahatlığı ile hazırlanabilir ve hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Düzenli ve istikrarlı bir çalışma sonucunda siz de yapay zekâ ve veri mühendisi olabilirsiniz. Birebir özel olarak alınan yapay zekâ ve veri mühendisliği eğitimi sürecinde online eğitim ile zamandan ve mekândan bağımsız olarak avantajlı bir şekilde çalışabilirsiniz.
Üniversite sınavında yüksek matematik neti gerektiren bu bölüme girip hayallerini gerçekleştirmek ister misin? Hemen şimdi bir adım at ve Edunette web sitesine gelerek online matematik dersi alarak mükemmel bir geleceğe yaklaş!
İlginizi Çekebilir : İngilizce Online Özel Ders Almanın Avantajları Nelerdir?