Matematik Korkusu Nedir? Nasıl Üstesinden Gelinir?

Matematik korkusu, Türkiye’de matematik dersi başarı oranının  her geçen yıl daha düşük seviyelere inmesine neden olan faktörlerden biridir. Çoğu çocukta ilkokul yıllarında başlayan ve eğitim hayatının sonuna kadar Matematik dersinde başarısızlığa yol açan matematik korkusu, doğru yaklaşımlar ile kolayca çözülebilecek bir sorundur. 

Çocuklar Neden Matematikten Korkar?

Zaman zaman farklı derslerde görülen ders korkusu probleminin görülme sıklığı, matematik dersinde daha fazladır. Bu durumun temelinde birden fazla husus yer alır. Çocukların matematik fobisi yaşamalarının nedenlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Matematik Derslerinde Yaşanan Olumsuz Deneyimler: Çocukluk döneminde yaşanan olaylar, çocukların bilinçaltında önemli bir yer tutar. Bu dönemde yaşanan olumsuz deneyimler, yaşam boyunca bireyleri etkiler. Bu yüzden de ilk matematik derslerinde başarısız olmak ya da olumsuz deneyimler yaşamak, çocukluk döneminde matematik korkusuna, yetişkinlik döneminde ise matematik başarısızlığına yol açar. 
  • Öğrenilen Önyargılar: Henüz okula başlamamış ya da okul çağında olan çocukların yanında matematiğin zorluklarından söz etmek, çocuklarda bu derse karşı önyargı oluşmasına neden olur. Önyargılı çocuklar, ilk dersten itibaren matematik korkusu yaşarlar. 
  • Eğitim Tekniği: Bir dersin sevilmesi ya da o dersten korkulması ile uygulanan eğitim teknikleri arasında güçlü bir bağ bulunur. Çocuklara matematiği sevdirme konusunda başarısız olan klasik eğitim teknikleri, çocuklarda matematik korkusunun tetiklenmesine yol açar. Modern eğitim metotları ile matematik eğitimi daha başarılı bir şekilde verilebilir. 
  • Başarısız Olma Korkusu: Küçük çocuklarda ders korkusu oluşmasının temel nedenlerinden biri olan başarısız olma korkusu, matematik fobisinin oluşumunda da oldukça etkili. Soru çözme, işlem yapma ya da cevap verme gibi aktiviteler gerektiren bu derste, çocuklar başarısız olma korkusuyla içlerine kapanabilir.

İlginizi Çekebilir : Test Çözme Teknikleri

Çocuğumuz Matematik Korkusunu Nasıl Yener?

Çocukların eğitim hayatlarındaki başarısızlıklarında matematik fobisi önemli bir etkendir. Ancak bu fobinin üstesinden gelebilmeleri için başvurulabilecek çeşitli yöntemler mevcut. Çocuğun hem ebeveynleri hem de öğretmeni tarafından cesaretlendirilmesi, matematiğe dair korkularından kurtulmasında büyük fayda sağlar. Çocuklara matematiğin gündelik hayatta rolünün anlatılması, aslında bu dersin hayatın içerisinden bir parça olduğunun örneklerle benimsetilmesi gerekir. Ayrıca öğretmenlerin modern ve doğru öğrenme tekniklerine başvurmaları da çocukların matematiği sevmelerine ve daha kolay öğrenmelerine yardımcı olur.

Birebir Online Özel Dersle Matematik Korkusu Nasıl Yenilir?

Matematik korkusu karşısında atılabilecek adımlardan biri de online özel ders almaktır. Çocukların öğretmenlerden birebir eğitim aldığı online özel matematik dersi, bu korkunun üstesinden gelebilmek adına çeşitli potansiyeller barındırır. Öncelikle özel online dersler, çocuğun öğrenme yetilerini baz alan bir program çerçevesinde gerçekleştiği için, çocuk daha kolay bir şekilde öğrenir. Bu da kendine duyduğu güvenin artmasına ve matematik korkusunun üstesinden gelmesine yardımcı olur.

Birebir online matematik dersi esnasında yalnızca öğrenci ile öğretmen olduğu için, çocuğun başarısız olma korkusu azalır. Özel derslerde öğretmenler çocuklara daha fazla ilgi gösterebildikleri için, çocuklar da daha kolay öğrenebilirler. Üstelik online özel derslerde çocuğun aynı fiziki ortamda bulunmaması ve eğitimin sanal bir ortamda gerçekleşmesi, çocuğa psikolojik olarak kendini daha rahat hissettirir.

Artık Matematik Bizden Korksun!

Hayatın içerisinden bir parça olan matematik, çocuklara sevdirildiği zaman bir sorun olmaktan çıkar. Çocukların bu dersi sevebilmeleri için bahsedilen tavsiyelere uyulması büyük önem taşır. Özellikle birebir online matematik dersleri sayesinde, çocuklarda görülen matematik fobisi tamamen ortadan kaldırılabilir.

Edunette ile Matematik Korkunuzun Üstesinden Gelin

Edunette Online Eğitim Platformu web sitesine girip kendinize uygun matematik öğretmenini seçerek tek tıkla kayıt olup, hemen birebir online matematik özel dersi almaya başlayın.

Arkadaşlarınla paylaş

3 Comments

Comments are closed.