TYT Nedir? Tam Kapsamlı TYT Rehberi!

TYT sınavı üniversite eğitimi almak isteyen bireylere yönelik düzenlenen YKS sınavının ilk oturumudur. Yılda bir kez yapılan bu sınavda başarılı olabilmek için adayların doğru stratejiler ile düzenli ders çalışmaları gerekir. TYT sınavına girecek adayların merak ettikleri pek çok husus mevcut. Bu hususların doğru bilinmesi de sınav başarısı üzerinde dolaylı bir etkiye sahip.

TYT Nedir? Temel Yeterlilik Testi Sınavının YKS Puanı Üzerindeki Etkisi Nedir?

TYT nedir sorusu için; üniversite eğitimine başlamak isteyen bireylere yönelik düzenlenen ve temel bilim dallarındaki bilgi düzeyleri ile mantık düzeylerini ölçümlemeyi amaçlayan merkezi bir sınav yanıtı verilebilir. Açılımı Temel Yeterlilik Testi olan bu oturum, YKS sınavının ilk oturumudur.

Türkçe, sosyal bilimler, fen bilimleri ve matematik alanlarından toplamda 120 sorunun yer aldığı bu sınav için adaylara 165 dakika süre verilir. TYT sınavının tüm YKS puanı üzerindeki etkisi ise yüzde 40’tır. TYT oturumuna katılan bireyler, bu sınavdan aldıkları puanla üniversitelerin ön lisans eğitimi veren programlarına kaydolabilirler.

TYT Baraj Puanı Kaçtır?

TYT sınavı için 2023 yılına kadar 150 ve 180 puan olmak üzere iki farklı baraj uygulandı. 2023 yılı itibarıyla ise baraj uygulaması kaldırıldı ve sınava giren herkesin AYT oturumuna katılabilmesinin önü açıldı.

TYT Puanımın Hesaplanması İçin En Az Kaç Net Yapmalıyım?

TYT oturumunda ve YKS sınavında puan hesaplaması yapabilmeleri için adayların en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekir. Bu puana sahip olmayan bireyler için puan hesaplaması yapılmaz.

TYT Sınavına Kimler Katılabilir?

TYT sınavı, üniversite düzeyinde eğitim almak isteyen bireylere yönelik düzenlenir. Bu yüzden sınava katılacak adayların, ortaöğretim mezunu olmaları gerekir. Bununla birlikte üniversite eğitimi alan kişiler de bölümlerini değiştirmek ya da daha iyi bir üniversiteye geçebilmek için bu sınava başvurabilir.

Açıklanan kılavuzlarda yer alan şartları taşıyan yabancı uyruklu öğrencilerin de TYT sınavına girebilmeleri mümkündür. KKTC ve Bulgaristan üzerinden gelen Türk soylu adaylar da YKS sınavına aynı şartlar altında tabi tutulur.

TYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

TYT sınavı için başvuru yapmak isteyen adaylar için online başvuru ve ÖSYM sınav merkezleri üzerinden başvuru olmak üzere iki farklı yol bulunur. Başvuru öncesinde adayların ÖSYM sisteminde yer alan “Ödemeler” sekmesinden ya da başvuru kılavuzunda belirtilen banka hesap numaraları üzerinden sınav ücretini yatırmış olmaları gerekir.

Sınav başvurusunu online sistem üzerinden yapmak isteyen bireylerin, bu sisteme girişte kullanacakları şifrelerini önceden temin etmeleri de başvuru esnasında olumsuzluk yaşamamak adına önem taşır.

TYT’de Kaç Soru Çıkar? Temel Yeterlilik Testi Süresi Kaç Dakikadır?

YKS sınavı içerisinde yer alan TYT oturumunda adaylara toplamda 120 soru yöneltilir ve bu soruları çözmeleri için 165 dakika süre tanınır.

TYT Sınavında Hangi Dersten Kaç Soru Çıkacak?

TYT oturumunda çıkan dersler ile bu derslerin soru sayısı dağılımları aşağıdaki gibi listelenebilir:

Dersin AdıSoru Sayısı
Matematik40 Soru
Türkçe40 Soru
Kimya7 Soru
Fizik7 Soru
Biyoloji6 Soru
Coğrafya5 Soru
Tarih5 Soru
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi5 Soru
Felsefe5 Soru
TYT’de Çıkan Dersler ve Soru Sayıları

İlginizi Çekebilir : YKS Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarları (2018 – 2024)

TYT Ders Ağırlıkları Nedir?

TYT sınavında Türkçe, fen bilimleri, matematik ve sosyal bilimler olmak üzere dört farklı alan bulunur. Bu alanların her biri için de farklı katsayı ağırlıkları üzerinden hesaplama yapılır. 

Yalnızca TYT sınavına girerek ön lisans programlarına kayıt yaptırmak isteyen adaylar için ders katsayıları şu şekildedir: 

Dersin AdıKatsayısı
Matematik3,3
Türkçe3,3
Fen Bilimleri3,4
Sosyal Bilimler3,4

TYT oturumunun yanı sıra AYT sınavına da giren ve üniversitelerin lisans programlarına kayıt yaptırmak isteyen adaylar için ise ders kat sayıları aşağıdaki gibidir:

Dersin AdıKatsayısı
Matematik1,32
Türkçe1,32
Fen Bilimleri1,36
Sosyal Bilimler1,36

TYT Puanı Nasıl Hesaplanır?

TYT sınavı için puan hesaplaması yapılırken; Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), ÖSYM’nin her öğrenciye vermiş olduğu temel 100 puan ve sınavdan alınan puanlar olmak üzere üç farklı etken dikkate alınır. Öğrencinin diploma notunun 0,6 ile çarpılması ile OBP bulunur. Sınav puanı ise her dersten yapılan net sayısı ile o dersin katsayısının çarpılmasıyla belirlenir. TYT sınavında 4 yanlış cevap, 1 doğru soruyu götürdüğü için hesaplama netler üzerinden yapılır. 

Örnek; Diploma notu 70, Türkçe net sayısı 25, matematik net sayısı 20, fen bilimleri net sayısı 20, sosyal bilimler net sayısı 25 olan bir adayın puanı aşağıdaki gibi hesaplanır:

Sınav Puanı: 25×3,3 + 20×3,3 + 20×3,4 + 25×3,4 = 301,5

OBP: 70×0,6 = 42 

ÖSYM Temel Puan = 100

Toplam TYT Puanı = 443,5

TYT Sınavında Yanlışlar Doğruyu Götürür mü?

TYT oturumunda yapılan her 4 yanlış, bir doğruyu götürür. Sınavda yapılan toplam yanlış sayısı 4’e bölünerek doğru sayısından çıkarılır. Bu şekilde net sayısı hesaplanır.

TYT Geçerlilik Süresi Kaç Yıldır?

YKS sınavı her yıl yinelenen bir sınav olduğu için, alınan puanlar da yalnızca o yıl için geçerli olur. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra başlayan tercih sürecinde ve geç tercih sürecinde herhangi bir tercih yapmayan adayların, sonraki yıl yeniden sınava girmeleri gerekir.

TYT Sınavı Ne Zaman Yapılır?

Temel Yeterlilik Testi ortaöğretim eğitimini tamamlamış adaylara yönelik bir sınav olduğu için, ilgili yılın eğitim öğretim takviminin tamamlanmış olması gerekir. Bu yüzden de YKS sınavının TYT oturumu, genellikle haziran ayı ve sonrasında yapılır. Takvim her yıl değişiklik gösterdiği için kesin bir tarih belirtmek doğru olmaz.

2024 yılı için TYT sınav tarihi 08.06.2024 olarak belirlenmiştir.

TYT Sınavına Nasıl Çalışılır?

Adayların ortaöğretim derslerine dair temel bilgileri ile yorumlama kabiliyetlerinin ölçüldüğü TYT oturumunda, düzenli ve planlı çalışma ile istenilen puana ulaşılabilir. Birçok öğrenci okul derslerini evde tekrar ederek ve çeşitli testler çözerek hazırlanır.

Ancak çoğu zaman bu denli bir çalışma yeterli olmaz ve fazlası gerekir. Bu nedenle size, ayırabileceğiniz zamana uygun kaliteli bir kurs tercih etmelisiniz. Sınava hazırlıkta çıkmış sorulara çalışmanın önemi son derece yüksektir. Bu nedenle TYT Önceki yıllarda çıkmış sorular da çalışmak için ciddi bir kaynaktır.

TYT Sınavında Başarı Göstermenin En Garantili Yolu: Edunette

TYT sınavına hazırlık yaparken profesyonel destek almak, bu sınavdaki başarıyı doğrudan etkiler. Alanında uzman çok sayıda öğretmen ve özgün çalışma programları ile YKS ve diğer merkezi sınavlara hazırlanan öğrencilerin başarısını destekleyen Edunette ile belirlenen hedeflere daha kolay ulaşılabilir.

İstenilen her zaman, her ortamda öğrenebilme olanağı sunan Edunette ile siz de başarınızı pekiştirebilir, TYT sınavında başarının kapısını aralayabilirsiniz.

Arkadaşlarınla paylaş