Sınavlara Hazırlıkta Çıkmış Sorulara Çalışmanın Önemi

Liseye veya üniversiteye geçişte ya da akademik kariyer serüvenine başlamak için girilen sınavlarda çıkmış sorulara çalışmanın önemi oldukça büyük. Öğrencilerin sınavlara daha etkin bir şekilde hazırlanabilmelerine olanak tanıyan çıkmış sorular ile daha yüksek net sayısına ulaşabilmek mümkün.

Çıkmış Sorulara Çalışmak Size Ne Kazandırır?

Öğrenciler sınavlara girecekleri zaman farklı kaynaklar ve stratejiler kullanarak hazırlanırlar. Çıkmış sorular çözmek ve bunları da hazırlık sürecinin bir parçası haline getirmenin sağlamış olduğu bir dizi kazanımdan söz edilebilir:

  • Sınavda çıkabilecek soru kalıpları görülebilir ve bunlara karşı pratiklik kazandırır,
  • Sınavdaki konu dağılımlarını anlayabilmek ve çalışma programının ders ağırlıklarını düzenleyebilmek için yol gösterir,
  • Gerçek sınavdaki zorluk düzeyinin anlaşılmasını sağlar, 
  • Zayıf olunan konuların tespit edilmesine imkan tanır,
  • Gerçek sınav soruları karşısında zaman yönetimi becerisini kazandırır,
  • Nelerle karşılaşabileceği hakkında deneyim kazandırdığı için, sınav heyecanının ve bilinmezliğin yarattığı stresin aşılmasını sağlar.

Neden Sorular Cevaplardan Daha Önemlidir?

YKS, TYT, LGS, AYT ve ALES gibi sınavlarda sorular, cevaplardan her zaman daha fazla önem taşır. Çıkmış soruların önemi bireyleri sınava daha iyi hazırlamaları ve çıkabilecek soru tiplerini anlayabilmeleri noktasında kendini gösterir. Ne tür soruların geleceğini bilen adaylar için soruları yanıtlamak kolay olacağı için, yanıta odaklanılması gerekmez.

Çıkmış Sorular Hangi Yıldan İtibaren Çözülmeli

AYT, TYT, YKS ve AYT çıkmış sorular ile sınava hazırlanırken, son 5 yılın çıkmış sorularının çözülmesi yeterli olur. Özellikle Türkiye’de eğitim sistemi ve soru kalıpları kısa aralıklarla değişikliğe uğradığı için, çok eski soruları çözmek beklenildiği kadar fayda sağlamaz. Son 5 yıldaki sınav sorularını çözen bireyler, o anda mevcut olan sınav sistemine ve soru kalıplarına büyük ölçüde hakim olabilir.

Sınava Hazırlanırken Yapılması Gerekenler

Sınava doğru şekilde hazırlanabilmek, sınavda başarılı olmanın ön koşullarından biri. Bunun için de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar söz konusu. Bu noktaları kısaca aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkün:

  • Çalışmaya başlamadan önce konu eksikliklerini tespit etmek ve eksik olunan konulardan başlamak,
  • Hem çıkmış soruları hem de normal testler çözerek pratiklik kazanmak ve hızlanmak, 
  • Sağlıklı beslenmeyi ve egzersizleri bir rutin haline getirerek algılama düzeyi ile motivasyonu artırmak, 
  • Düzenli ve doğru uyumaya alışkanlığı kazanmak,
  • Sınav stresine sokacak konuşmalardan ve ortamlardan kaçınmak.

Kariyerinize Yön Verecek Sınavlara Edunette ile Hazırlanın!

Öğrenciler, kariyerlerine ve akademik yaşamlarına yön veren sınavlara hazırlanırken çoğu zaman bireysel olarak çalışmayı tercih ederler. Ancak çoğu zaman bu çaba yeterli olmaz. Sınavlara hazırlanırken profesyonel destek almak, başarı oranını ciddi anlamda artırır.

Alanında uzman eğitmen kadrosu, nitelikli kaynakları ve her zaman her yerden çalışabilmeye olanak tanıyan online dersleri ile Edunette, sınavlara hazırlanırken en büyük destekçiniz. Kişiselleştirilmiş çalışma programları ile size en doğru rotayı belirleyen Edunette ile siz de hayallerinize kavuşabilirsiniz.

Arkadaşlarınla paylaş