Sınavlarda Başarıyı Yakalayın : 9 Altın Kural

Nitelikli bir eğitim hayatı ve sağlam bir akademik kariyer inşa edebilmek için çeşitli kademelerde düzenlenen merkezi sınavlardan elde edilen sınav başarısı büyük öneme sahip. Ortaöğretimden liseye geçerken ya da liseden üniversiteye geçerken girilen sınavlarda başarılı olabilmek için elbette çok çalışmak gerekli. Ancak verimli ve kaliteli çalışma olmadan, çok çalışmak tek başına başarıyı getirmez. Sınavlarda başarılı olabilmenin basit ama etkili bazı formülleri var.

Sınavlarda Başarının Önemi

Öğrencilerin başarı düzeylerini ölçmek için düzenlenen merkezi sınavlar, onların hem eğitim hem de meslek hayatlarının şekillenmesinde belirleyici bir role sahip. Daha iyi bir lise ve sonrasında iyi bir üniversite eğitimi alabilmek ve nihayetinde de hayal edilen mesleği yapabilmek için sınavlarda başarılı olmak gerekir.

Başarıyı Getiren 9 Altın Kural

Sınav başarısı çeşitli sınavlara girecek olan adayların temel amacı. Ancak bu amaca ulaşmak çoğu zaman oldukça zor. Doğru yoldan ilerlemek isteyenler için ise bazı ipuçları mevcut.

Hedefinizi Belirleyin

Bir hedefe sahip olmak, sınavlarda başarılı olabilmenin ön koşulu olarak kabul edilir. Nereye gideceğini bilmeden yola çıkanlar, çoğu zaman yollarda kaybolur. Ancak rotasını önceden belirlemiş olanlar doğrudan menzile odaklanabilir. Bu yüzden sınavlarda başarılı olabilmek için ulaşılabilir bir hedef konulması ve bu doğrultuda çalışma planı hazırlanması gerekir.

Etkili Bir Çalışma Planı Oluşturun

Etkili bir çalışma planına sahip olmadan girilen sınavlarda başarılı olabilmek mümkün değil. Boş vakitleri dikkate alarak bir çalışma planı oluşturmak gerekir. Yapılan planın bıkkınlık göstermeden uygulanması ile birlikte istenilen puan kolaylıkla alınabilir.

Konuları İyi Anlama ve Öğrenme

Sınavda öğrencileri başarısızlığa sürükleyen etkenler arasında, sınav konularını iyi anlamamak ve yeterince pratik yapmamak ilk sıralarda yer alır. Çalışma planı oluştururken sınav konularının listelenmesi ve bunların az bilinenden çok bilinene doğru sıralanması önerilir. Eksik konuları öncelikli olarak çalışmak ve bunları anlamak, sınav başarısını gözle görülür düzeyde artırır. Etkili not tutma teknikleri ile anlama ve öğrenmenizi pekiştirebilirsiniz.

Sürekli Tekrar ve Pekiştirme

Tekrar ve pekiştirme sınav puanını artırmak isteyen öğrencilerin atlamamaları gereken noktalar arasında yer alır. Konuları bir kez çalışmak ya da yalnızca okulda dinlemek yeterince kalıcı bir öğrenme sağlamaz. Evde sonradan konuların tekrar edilmesi ve pekiştirmek için de uygulamalara ya da testlere başvurulması gerekir. Pekiştirme düzeyi arttıkça, sınav başarı düzeyinde de paralel bir artış görülür.

Doğru Kaynakları Kullanma

Sınavlara hazırlanırken kullanılan kaynaklar da sınav başarını doğrudan etkiler. Bu konuda nitelikli bir araştırma yapmak ve kalitesini kanıtlamış yayınevlerinin kaynaklarını kullanmak gerekir. Ayrıca günümüzde internetin sunmuş olduğu nimetlerin değerlendirilmesi ve online kaynakların da atlanmaması önerilir. Özellikle online özel dersler, sınava hazırlanan öğrenciler için başarı noktasında itici bir güç oluşturabilir.

Sınav Tekniklerini Öğrenme

Sınavdan başarılı olmak için yalnızca düzenli ders çalışmak yeterli olmaz. Sınavlar hakkında bilgi sahibi olmak ve sınav stratejilerini de bilmek gerekir. Yeterli çalışma ve doğru sınav stratejileri ile sınav başarısı kaçınılmaz bir şekilde yakalanabilir. Paragraf çözme teknikleri sınavda doğru sayınızı artırmaya destek olabilir.

Sağlıklı Yaşam

Sınav başarısı ile sağlıklı yaşam arasında da önemli bir bağ bulunur. Özellikle sağlıklı beslenme, sınavlara çalışırken anlama ve kavrama yeteneklerinin daha aktif hale gelmesini sağlar. Ayrıca sınav esnasında da odaklanmayı artırır ve dikkatin daha uzun süre etkin olmasına yardımcı olur. Sınava hazırlanan yıl boyunca sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi ve düzenli olarak egzersizler yapılması gerekir.

Stres Yönetimi

Stres, sınava girecek öğrencilerin korkulu rüyaları arasında ilk sıralarda bulunur. Her yıl pek çok öğrenci sınava iyi hazırlanmasına rağmen stres ve buna bağlı hatalar nedeniyle sınavlardan başarısız olur. Başarılı bir sonuç elde edebilmek için stres ile mücadele tekniklerinin geliştirilmesi ve bu noktada ebeveynler tarafından da öğrencilerin desteklenmesi önem arz eder.

Uyku Düzeni

Uyku düzeni, sağlıkla ve dikkatle ilgili hemen her şeyi etkiler. Uyku düzenine sahip olmayan öğrencilerde dikkat dağınıklığı ve kavrama güçlüğü yaygın olarak görülür. Ayrıca bu bireyler sürekli uyuma belirtisi gösterir. Bu yüzden uyku düzeni olmayan öğrencilerin sınav yılı içerisinde bunu oluşturmaları ve kaliteli uyku uyumaya dikkat etmeleri önerilir. 

Sınav Günü Hazırlığı

Sınav gününe iyi hazırlanmak da öğrencilerin sınav başarısı üzerinde rol oynar. Sınav gününe daha iyi hazırlanabilmek için yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sınav gününe zinde kalkmak için önceki gece erken uyumak ve kaliteli uyku almaya özen göstermek
  • Sınav gününden önce sınav binasını ve mümkünse sınava girilecek sınıfı ziyaret ederek yerini öğrenmek 
  • Sınav günü sabahında hafif ve sağlıklı bir kahvaltı yapmak 
  • Sınav günü, sınav yerine çok yorulmadan en kolay şekilde ulaşmak 
  • Sınav günü ve öncesinde strese neden olabilecek konuşmalardan ve aktivitelerden kaçınmak

Hedeflerinize Edunette ile Ulaşın

Sınavlarda başarılı olabilmek için iyi bir çalışma planı yapmak ve bu plana uyum göstererek çalışmak oldukça önemli. Ancak çoğu zaman destek almadan bireysel çaba ile başarıyı yakalamak mümkün değil. Bu yüzden sınav dönemlerinde öğrencilerin profesyonel destek almaları önerilir.

Alanında uzman eğitmenler ile öğrencilere her an her yerde eğitim olanağı sunan Edunette, bu doğrultuda gönül rahatlığı ile tercih edilebilir. Kişiye özel hazırlanan çalışma programları, nitelikli kaynaklar ve online ders seçenekleri ile Edunette, sınav başarısı hedefleyen öğrenciler için eşsiz fırsatlara sahip.

Arkadaşlarınla paylaş